Dálkové teplo podraží
o několik stokorun ročně

Dálkové teplo podraží
o několik stokorun ročně

25. 9. 2012

Domácnosti napojené na centrální dálkové vytápění budou muset počítat se zdražením tepla. Teplárny od příštího roku promítnou do konečných cen pro spotřebitele nákupy takzvaných emisních povolenek, vyšší daň z přidané hodnoty (DPH) a zřejmě i dražší uhlí. Lidem tak vzrostou náklady za teplo v závislosti na regionu o stovky korun za rok.

Emisní povolenky musí teplárny od příštího roku nakupovat jako kompenzaci za vypouštění škodlivých plynů do ovzduší. Aby však tento náklad pro výrobce tepla nebyl příliš dramatický, dostanou teplárny v roce 2013 ještě většinu povolenek bezplatně. Postupně se však počet bezplatných povolenek bude snižovat. „Dopad bude významnější u tepláren spalujících uhlí, jehož spalování je spojeno s vyššími emisemi oxidu uhličitého než v případě zemního plynu,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Na ceny tepla v příštím roce bude mít vliv také vyšší sazba DPH. Měla by se zvýšit ze současných 14 na 15 procent, záleží však, jestli poslanci návrh schválí. Významnou položkou budou také stoupající ceny uhlí – největší těžaři, především skupina Czech Coal, požadují razantní nárůst.

Teplárny zahájily topnou sezonu v minulém týdnu, kdy průměrné denní teploty začaly klesat pod 13 stupňů Celsia. Spotřeba tepla se letos podle Teplárenského sdružení proti loňskému roku zvýšila o zhruba osm procent. „Silné mrazy v únoru se výrazně v letošní spotřebě neprojevily, v podstatě jen vyrovnaly propad z teplého ledna. Ani chladnější počasí v závěru května odběry významně neovlivnilo,“ uvedlo sdružení.

Počet tuzemských domácností, které využívají dálkové dodávky tepla z tepláren na uhlí, činí zhruba 1,5 milionu. Ceny dodávek jim rostou v posledních letech pravidelně o stovky korun ročně. Zhruba stejný počet domácností topí plynem. Ten zdražil výrazně v loňském roce, letos jsou zatím ceny povětšinou stabilní. Elektřinu využívá k topení asi 300 tisíc domácností. V posledních letech roste počet domácností topících dřevem, kterých je také zhruba 300 tisíc. Naopak klesá počet lidí topících kamny na uhlí.

bydlení teplo vytápění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%