Jak chránit játra pomocí ajurvédy
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak chránit játra pomocí ajurvédy

1. 9. 2018

Dávná ajurvédská moudrost, tradiční čínská medicína i moderní věda se shodují na tom, že žijeme v době, kdy na játra působí obrovský tlak. Nemůžete se úplně vyhnout chemikáliím, nečistotám v potravinách, lékům, enviromentálním toxinům, alkoholu a dalším toxinům, ale můžete udržet játra zdravá, pokud se o ně budete starat.

Víte, jestli nejsou Vaše játra přetížená?
Víte, jestli to není něco vážného?
Víte, co je potřeba udělat?  
Zvažte, jestli tyto otázky nebo odpovědi na ně by pro Vás neměly být něco jako budíček.

Přetížená nebo stagnující játra neznamenají bezprostřední nebezpečí, ale způsobí příznaky, případě zažívací problémy, které mohou snížit kvalitu života a naznačují, že směřujete k výrazně větším problémům. Přemýšlejte o přetížení jater jako o předpokladu pro další vážné problémy. Přetížení jater se objevuje dříve, než západní medicína může odhalit nějaké známky jaterní poruchy.

Přetížení je "stav", který poradce tradiční čínské medicíny nebo ajurvédy může identifikovat a vy můžete začít s nápravou. Ajurvéda i TCM (tradiční čínská medicína) mají pojmenovaný atribut jater: přehřátí/horká játra. Je to teplo, které je zachyceno v játrech. Obě starověké medicíny se snaží vyčistit a ochladit játra přes změny životního stylu a pomocí bylin.

Játra jsou přirozený „multitasker“:
· hrají velkou roli v metabolismu,
· pomáhají budovat bílkoviny,
· rozkládají hormony,
· odstraňují toxiny z krve,
· vytvářejí cholesterol,
· a navíc se ještě podílejí na řadě dalších funkcí.  

Ajurvéda vidí játra jako "horká" nebo "pittická", protože dynamická energie pitta - jedna ze tří dóš, je ohnivá, reguluje a podporuje nesčetné fyziologické funkce jater. Bohužel příliš ohnivá energie se může v játrech akumulovat a vést k fyzickým problémům. Ajurvéda popisuje symptomy způsobené přebytkem pitty, které jsou velmi podobné tomu, co se v TCM nazývá "jaterní požár": bolesti hlavy; zarudlé tváře; červené, hořící oči; akné; krvácení z nosu a výbuchy hněvu. Ajurvéda k tomu ještě doplňuje záněty, alergie a příznaky poruchy trávení (jako je pálení žáhy).   

Prvním krokem jsou změny v životním stylu - změna jídelníčku včetně užívání ajurvédských doplňků stravy, pravidelné cvičení, čas na relaxaci.

Bylinná první pomoc při léčbě slabé jaterní tkáně  
Řada bylin podporuje jaterní funkce, může uklidnit a vyrovnat nevyváženou pittu a snížit přetížení jater. Některé z nich zvyšují tok žlučníku, ostatní podporují enzymatické detoxikační procesy a některé jednoduše vyživují nebo stabilizují játra. Níže uvedené bylinky jsou obecně bezpečné pro harmonizaci a ozdravení jater, ale pokud máte vážně jaterní potíže, je nejlepší konzultovat užívání s praktikujícím lékařem předtím, než se sami začnete léčit.  

Hořké byliny
Hořké byliny jsou univerzálně uznávané k posílení trávení, způsobují reflexní sekreci žaludečních šťáv a tonizují svaly trávicího traktu. Podporují také detoxikaci tím, že přinášejí do jaterních procesů živiny a filtrují nečistoty z oběhu. Současně mají také antibakteriální a tepelně harmonizující vlastnosti, které podporují imunitu a rovnováhu dóši pitta.  

Očišťující byliny
Mnohaletá bylinná moudrost (AY i TCM) říká, že pro účinné vyčištění toxických jater, je potřeba rozhýbat střeva – jinak se toxiny odstraněné z jater dostanou zpět reabsorbováním ve střevech. Podle Ajurvédy se pitta hromadí v tenkém střevu a očistné látky (laxativa) ho pomáhají uvolnit. Jeden z nejjemnějších postupů je užívání rozpustné vlákniny psyllium, která je bezpečná při denním užívání po celé měsíce. Doporučujeme také ajurvédskou klasickou tonální triphalu pro dlouhodobou léčbu; zkuste dvě kapsle před spaním denně po dobu dvou až tří měsíců a rozhodně ucíte rozdíl.  

Ostropestřec mariánský a měkýn latnatý se v posledních letech stávají poměrně dobře známými jaterními toniky. Řada výzkumů prokázala jejich „léčebnou“ účinnost při poškození vyvolaném chemikáliemi a při prevenci jaterní toxicity. Byliny jako takové nebo v doplňcích stravy posilují orgán. V čínském systému i v ajurvédě existuje mnoho bylin - zejména Schizandra neboli Klanopraška čínská a Prorostlík, které pomáhají chránit játra. Ajurvéda se na játra dívá z více úhlů, a tedy je výrazně lepší použít směs bylin než se spolehnout pouze na jednu.  

Půst  
Játra jsou velmi pružný orgán, umí se omladit a regenerovat, tedy pokud snížíte jejich zátěž. Po každém jídle jsou zaplavena játra živinami a potenciálními toxiny (viz článek o toxinech). Půst pomáhá regeneraci a obnově. Avšak procesy detoxifikace vyžadují energii a živiny, takže je velmi moudré při detoxikaci  pít hodně čerstvé zeleninové a ovocné šťávy, a to každé tři hodiny. Pití snadno stravitelných živin v hustých šťávách vám dodá kalorie, aby se zabránilo rozpadu svalů. Ideální je půst, který trvá pouze jeden až tři dny a zahájíte ho, když jste klidní a relativně v pohodě a nemáte velký shon. (viz článek o paměti).  Nedržte půst, když jste sami nebo když jste slabí nebo vyčerpaní, a přestaňte, když cítíte závratě, slabost, studené pocity nebo potíže s myšlením (viz pravidla půstu). Těhotné ženy a osoby s chronickými nemocemi (zejména diabetes a nízká hladina cukru v krvi) by se měly poradit se svým lékařem před naplánováním půstu. 

Játra jsou neuvěřitelně schopný orgán. Rozhodně důvěřujte tomu, že se dokáží vyrovnat s tím, co mají, ale snažte se, více než doposud, aby těch úkolů měla dlouhodobě co nejméně.

 

Martin Kozák pro portál i60

 

 

 

ajurvéda zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.