Mladí už se nechtějí v práci dřít. O peníze nestojí, chtějí větší flexibilitu a příjemnou partu
Foto: pixabay.com

Mladí už se nechtějí v práci dřít. O peníze nestojí, chtějí větší flexibilitu a příjemnou partu

31. 8. 2018

Nároky zaměstnanců na práci se mění a netýká se to jen kancelářských profesí. Mladí lidé chtějí, aby je práce bavila, a proto od ní očekávají flexibilitu spojenou s možností práce z domova nebo příjemný kolektiv. A jelikož je práce hodně a lidí málo, zaměstnavatelé musí svým pracovníkům vycházet vstříc. Týká se to i dělnických pozic.

„Flexibilita je u zaměstnanců velmi skloňovaným pojmem. Díky rozvinutým a dostupným technologiím, jako jsou internet, mobily a počítače, je dnes možné pracovat odkudkoliv. Pokud to pracovní náplň umožňuje, ale vedení trvá na povinné docházce na pracoviště, ztrácí u svých podřízených body a lidé přemýšlejí o změně,“ říká Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti Devire.
Touha po větší pracovní volnosti má několik důvodů. Jednak se na trhu práce prosazuje generace mileniálů, která má vedle práce oproti svým starším kolegům přece jen větší nároky také na trávení svého volného času. Druhou důležitou skutečností je nízká nezaměstnanost. Ta pracovníkům dává více možností k vyjednávání o tom, kolik času mohou trávit prací z domova.  
U dělnických profesí musí zase zaměstnavatelé vycházet vstříc požadavkům spojeným s pracovní dobou. Kdo se například chce více věnovat své rodině, nemá takový zájem o odpolední směny.  
„Firmy však nesmí své nabídky vůči zaměstnancům tak zvaně přepálit. Až nastane krize, těžko se cokoliv z dohodnutých výhod škrtá,“ varuje Tomáš Surka. Lidé podle něj dnes více než dříve vyžadují, aby je práce bavila. Hledají v ní smysl a náplň svého života. A také adekvátní ohodnocení.
Peníze však nejsou vždy na prvním místě. Velkou roli hraje nejen mzda a benefity, ale také náplň práce samotné, kolektiv a pracovní prostředí. Stále častěji se setkáváme s tím, že si člověk vybere méně ohodnocenou práci, protože požaduje více volnosti a času na své koníčky,“ doplňuje Tomáš Surka.  
Mnoho lidí také dnes od své práce očekává velký osobní rozvoj. Existuje u nich velká touha po zdokonalování svých schopností. To jim umožní posun v kariéře anebo střídání pracovních oborů. Aby byla jejich pracovní náplň pestřejší.    

práce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.