Okrasné trávy. Ozdoba každé zahrady
Okrasné trávy se vysazují nejlépe na konci srpna. FOTO: pinterest.com

Okrasné trávy. Ozdoba každé zahrady

30. 8. 2018

Nevyžadují mnoho péče. Mají krásné barvy. Přesto nejsou v českých zahradách běžné a to je škoda. Řeč je o okrasných travinách, kterých existuje hodně druhů. Tak jak na to, aby naše zahrady zdobily?

Právě srpen je vhodný pro jejich výsadbu. Kdo zvolí druh, kterému svědčí právě druh půdy a světelné podmínky, které na své zahradě má, a pak si počká, v dalších letech se může kochat neuvěřitelnou nádherou.

Okrasných trav existuje řada druhů a při jejich nákupu je dobré se poradit. Některé, například ozdobnice, vyžaduje slunce a vlhčí půdu s dostatkem živin. Naopak například kostřava je velmi nenáročná a spokojí se i s půdou suchou, písčitou, ne příliš kvalitní. Trávy dosahují různé výšky, takže se klidně mohou stát dominantou zahrady jako velký keř. Jiné mohou jen vyplnit nevzhledná místa nebo prostory mezi jinými, ideálně nízkými rostlinkami.

Vhodné je vysazovat je právě nyní v srpnu, aby stihly zakořenit. Pozor na to, aby nebyly vsazeny příliš hluboko, to se pak pozná tak, že se nerozšiřují, nevypouštějí výhony. Pozor i na snahu o přílišnou úhlednost zahrady. Pokud někdo trávy zahrne do podzimního úklidu a v rámci příprav na zimu je stejně jako jiné trvalky pořádně ošmiká, na jaře je zklamán. Okrasné trávy se totiž zásadně stříhají až na jaře, když pod uschlými kusy raší nové kousky. Právě je v zimě neostříhaná tráva chrání před mrazem. Větší oschlé trsy je však dobré na zimu svázat, aby se pak jednotlivá stébla ve větru nerozlétala do celé zahrady. Jinak jde ale o nenáročného společníka, který v zahradě udělá spoustu parády.

Tady je malá inspirace svědčící o tom, že právě v blížícím se podzimu, dokáže dobře sestavená kompozice z travin přímo okouzlit.

zahrada
Hodnocení:
(5.2 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%