Nejkrásnější muzeum zimních sportů najdete v Tatrách
Boby z Tatranské Lomnice. Foto: Michaela Bučková

Nejkrásnější muzeum zimních sportů najdete v Tatrách

24. 8. 2018

Jedno z nejzajímavějších muzeí historie lyžování nenajdete v Zermattu, ale v Tatranské Lomnici na Slovensku. Je otevřené celoročně a k vidění tu jsou desítky zajímavých exponátů.

47letý Vlado Hubač se narodil v Tatrách, hory miluje a před 25 lety začal sbírat staré lyže a další věci spojené s horami. Když už všechny garáže a sklepy praskaly ve švech, rozhodl se v centru Tatranské Lomnice otevřít muzeum.

Na ploše 300 m2 jsou k vidění desítky zajímavých exponátů a na 19 cedulích se návštěvníci dozvědí spoustu informací o začátcích lyžování, bruslení, curlingu, horolezectví, sáňkování či jízdě na bobech ve Vysokých Tatrách. Nechybějí ani dobové fotografie. „Mám spoustu věcí, které už se do muzea nevešly, například jen dalších 400-500 kusů lyží lyží. Před osmi lety jsem si musel říct, že odteď už budeme sbírat jen velmi zajímavé věcí“ říká majitel muzea, které financuje z vlastních zdrojů, bez dotací.

Každý rok sem přijde 20 tisíc návštěvníků. „Čím horší počasí je, tím více lidí přijde, takže letošní prázdniny jsou pro muzeum špatné,“ směje se.
Mezi největší lákadla patří 3,07metrů dlouhé lyže z roku 1885 a expozice starých závodních bobů, které kdysi brázdili bobové dráhy v Tatranské Lomnici. "Ty boby váží 220 kil a byla na nich umístěná také velká olověný deska," dodává. Velmi zajímavá je také dílna na výrobu dřevěných lyží, lyžařských hůlek a kožených bot.

Každý exponát má ovšem svůj zajímavý osud, jako například historické kolo osazené lyžemi. „Chlapík koupil starý dům a nahoře našel toto staré kolo. První, co ho napadlo, bylo hodit to dolů na dvůr. Poté co se rozbilo na milion kusů, mu došlo, že se jedná o něco vzácného a zavolal nás. Podařilo se nám dát dohromady jen část. Kdyby to kolo bylo celé, mělo by hodnotu 3500 – 4000 eur,“ dodává Vlado Hubač, který v Tatrách organizuje také závody v dobových kostýmech.

„Je to nejkrásnější muzeum zimních sportů, které jsem viděl na světě,“ dodává horská vůdce Branislav Adamec, který v Česku zastupuje sportovní vybavení Dynafit.

cestování muzeum
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.