Vrchotovy Janovice lákají nejen osudem Sidonie Nádherné
FOTO: autorka

Vrchotovy Janovice lákají nejen osudem Sidonie Nádherné

23. 8. 2018

Stačí vám ujet 55 kilometrů od Prahy směrem na Tábor a ocitnete se v zámeckém parku ve Vrchotových Janovicích. Jeho podobu vytvářela historie více než 200 let.

Zámek, který byl postupně budován na místě bývalé vodní tvrze, dostal svoji novogotickou,romantickou podobu díky tehdejšímu majiteli Vratislavovi z Mitrovic v polovině 19. století. Centrem kulturního života se stal v polovíně 20. století, kdy ho vlastnil rod Nádherných z Borutína.

Baronku Sidonii Nádhernou tady navštěvoval její celoživotní přítel, rakouský novinář Karl Kraus, německý básník Rainer Maria Rilke nebo proslulý architekt Adolf Loos.

Ve své době patřila Sidonie Nádherná k velmi pokrokovým ženám. Jako jedna z prvních byla držitelkou řidičského průkazu, a tak ve voze, který ji věnoval Karl Kraus, procestovala značnou část Evropy. Zůstala však po celý život sama. Starší bratr zemřel při banální operaci a mladší bratr, její dvojče, spáchal sebevraždu.

Baronku zastihla druhá světová válka právě na zámku ve Vrchotových Janovicích. Její milované rodinné sídlo obsadil německý wermacht a městys museli opustit všichni jeho obyvatelé. Z jejich stavení si pak Němci udělali terče pro své tanky. Nádherná se usídlila v zahraničí, odkud se vrací koncem války. Vydrží však na svém panství pouze rok a v roce 1946 se vystěhuje do Anglie. Tam silná kuřačka, o níž se traduje, že vykouřila až šedesát cigaret denně, v roce 1947 umírá. Její poslední přání, aby byla pohřbena v janovickém parku, se naplnilo až v roce 1999.

Se životem baronky Nádherné jste měli šanci se seznámit v představení pražského divadla Ungelt. Nebývalý zážitek byl podtržen tím, že Sidonii ve zralém věku ztvárnila Marta Kubišová a její mládí divákům představila Aneta Langerová.

To ale není vše, co se ve Vrcotových Janovicích dozvíte. Větší část zámecké expozice je věnována životu české společnosti v 19. století. Jsou zde ukázky nábytku, užitných předmětů a v neposlední řadě módu z tohoto období. Můžete obdivovat precizně vypracovaný cestovní kufr s ramínky, který patřil Ferdinandovi d Este. Prohlédnete si psací stůl Jana Nerudy s jeho speciálně upravenou židlí s podpěrkou pro bolavá záda. Neméně zajímavý je psací stůl, na němž napsal Karel Hynek Mácha svoji Kytici. Uvidíte reálný portrét Boženy Němcové a spatříte její náušnice, které důvěrně znáte z pětistovky. Návštěvnice mohou obdivovat ruční zpracování letních mušelínových šatů či svatebních šatů zdobených ruční krajkou.

To je jen ochutnávka toho,co zde připravilo Národní muzeum Praha, v jehož správě je zámek od konce 50. let minulého století. A ještě než opustíte nádvoří, nezapomeňte navštívit ojedinělou výstavu zvonů v zámeckém sklepení a výstavu fotografií interiérů z doby Sidonie Nádherné.  

Zámek stojí za to navštívit i v září a říjnu, protože v tu dobu je nejkrásnější zámecký park.

 

Božena Hažová pro portál i60

 

 

 

cestování hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.