Praha opět z výšky

Praha opět z výšky

22. 8. 2018

Pojďte se se mnou podívat na Prahu z výšky. Z místa, kde jste nejspíš ještě nebyli. Z vyhlídky v Jindřišské věži.

Gotická Jindřišská věž byla postavena v letech 1472 – 1476 podle vzoru italských campanill. Původně byla dřevěná; kamenná je od roku 1599. Je zvonicí ke kostelu sv. Jindřicha a sv. Kunhuty, který se nachází na druhé straně ulice. Z původních deseti zvonů se dochoval nejstarší zvon Maria, litý v roce 1518, o hmotnosti 723 kg a průměru 101 cm. Největší zvon, Jindřich, váží 3350 kg. Zvonice dosahuje do výšky 65, 7 m; stavba je tak nejvyšší volně stojící zvonicí v Praze.

Koncem roku 2001 byla zahájena vestavba do věže. Vzniklo zde deset pater a schodiště, byl instalován výtah. Jím vyjedete do 9. patra, po krátkých točitých schodech vyjdete na vyhlídku. A z oken se vám otevře krásný, dosud neznámý pohled na panorama Prahy.

Toto patro tvoří původně dřevěný krov z roku 1897. Jeho mohutné trámy jsou velmi působivé. Uprostřed krovu je umístěna zvonkohra s deseti zvony z dílny zvonaře P. R. Manouška, s 1 152 naprogramovatelnými melodiemi.  Je určena pro poslech uvnitř. Je tak jediná svého druhu v Evropě. Každou hodinu hraje jednu melodii; za 10 Kč vám zahraje kdykoli, volbu však nelze ovlivnit. Nechala jsem si zahrát dvakrát, melodie jsem nahrála na mobil. Zvuk je bohužel hodně zkreslený, zvony zní jako cinkot skleniček.

Ve zvonici jsem byla sama, a mohla jsem si tak pohled do věže i z ní v klidu užívat.  Tři okna mi nešla otevřít, nedosáhla jsem na páčku. Proto i fotky, dělané přes ně, jsou méně kvalitní. Poté, co jsem se dostatečně vynadívala, sešla jsem po schodech dolů. Cestou jsem se zastavila v patrech, kde jsou umístěny výstavy. Fotografie z nich vám nabídnu příště.

Následující fotografie jsou seřazeny ve směru hodinových ručiček. Před vašima očima budou, tak jako předtím před mýma, zejména: Národní muzeum – stará a nová budova (dříve parlament); kostel sv. Ludmily, vepředu kostel sv. Jindřicha a sv. Kunhuty; chrám Panny Marie Sněžné; Jindřišská ulice ústící do Václavského náměstí, vlevo věž Novoměstské radnice; Petřín a Strahovský klášter; Pražský Hrad, malostranské střechy a chrám sv. Mikuláše, věž Staroměstské radnice; Týnský chrám; Senovážné náměstí, v pozadí s Prašnou bránou; kostel sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně; Vítkov se sochou Jana Žižky; žižkovský vysílač a Hlavní nádraží. Ale vy tenhle tahák jistě nebudete potřebovat.

 

Zdroje: www.jindriskavez.cz, informační leták, Kudy z nudy

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.