S agamou na Vyšehrad na čaj
Foto: autor

S agamou na Vyšehrad na čaj

22. 8. 2018

"My a naši přátelé představujeme čaj jako nápoj, obsahující mnoho zajímavých infomací o našich předcích, jejich kultuře, zvycích, etice, etiketě, gastronomii, zemědělství a duchovní esenci u jednotlivých národů na Zemi. Naším cílem je organizovat, podporovat a mapovat čajovou kulturu nejen v Čechách, ale po všech jejích evropských i světových cestách." Píše o sobě na svých internetových stránkách Čajomír, spolek pro podporu čajové kultury.

Víkendový, už desátý ročník, festivalu Čajomír fest 2018 jsem navštívil, jako vůbec poprvé podobnou akci, a hned jsem ho zařadil mezi své oblíbené. Ač jsem se snažil již dříve proniknout do mystéria čajových obřadů, nakonec většinou stejně celý můj čajový obřad se skládá pouze z vložení sáčkovaného čaje do hrníčku a zalití horkou vodou.

Většina návštěvníků Starého purkrabství na pražském Vyšehradě má asi k čaji blíže než já a ještě lépe dokáže ocenit, co takový festival nabízí. Téměř čtyřicet renomovaných čajoven, včetně několika zahraničních nabízí ochutnávku. Festival je otevřený v pravém slova smyslu. Tedy kdokoliv zde může nabízet svůj čaj k ochutnání. Proto vedle rozlehlých čajoven pod širým nebem, třeba i s obsluhou dívek v kimonech, bylo zde možné vidět jedince jen s konvičkou a několika šálky na ubrousku. Mýlil by se ten, kdo by si myslel, že festival je zajímavý jen pro čajové odborníky. Součástí akce je totiž také jarmark a doprovodný program, dokonce souběžně probíhající na několika místech. Na jarmarku je možno zakoupit keramiku, dřevěné výrobky, šperky a jiné, převážně rukodělné výrobky. Jako doprovodný program se představují hudebníci, mistři čajových obřadů, orientální tanečnice, škola Thai-Tchi, pražské dodžó Hakuzan (samurajové) a další.

Ovšem, co mne zaujalo nejvíce, byla zcela jedinečná atmosféra, kterou by nikdo asi nespojoval se slovem festival. Spíš to byl takový rozsáhlý, pohodový, relaxační zahradní piknik na příjemném místě v horkém letním dni, plný očividně nevystresovaných pohodářů. Díky agamě Megan, kterou jsem tam vzal na výlet a seděla mi na rameni, jsem se často dával do řeči s různými lidmi, a tak jsem si tam nepřipadal nijak osamělý. Začínalo to dotazy, co to je, co žere, jestli nekouše atd. Líbilo se mi tam. Proto o tom píši a nechci příští ročník Čajomír festu vynechat a rád ho doporučím každému, kdo si chce užít příjemné chvíle.

Těch několik snímků, které jsem tam telefonicky pořídil, řekne asi víc, než kdybych se snažil o podrobnější popis.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%