Hloh obecný upravuje tlak i arytmii
Ilustrační foto: pixabay.com

Hloh obecný upravuje tlak i arytmii

22. 8. 2018

Hloh je opravdu krásný keř, který dorůstá někdy až do výšky deseti metrů. Málokdo ví, že má řadu léčebných účinků.

Výskyt

  • Roste na suchých místech na okrajích lesů, v houštinách i podél plotů. Najdeme ho i ve městech v parcích. Kvete bílými nebo růžovými květy. A na podzim vytváří červené malvice, které se dají dobře zužitkovat v kuchyni.

Využívané části

  • Kvetoucí vrcholky sbíráme v době, kdy jsou ještě poupata nebo ještě na samém počátku kvetení. Pozor - květy velmi rychle uvadají. Sušíme je ve stínu ve slabé vrstvě, aby si zachovaly svoji vůni.
  • Plody - hložinky - mají vysoký obsah vitamínu C a B, karotenu a pektinu. Sbíráme je v září až v říjnu.

Léčebné účinky

  • Působí příznivě při onemocněních srdečně - cévní soustavy. Protože zvyšuje průtok krve v cévách, zlepšuje stahy srdečního svalu, upravuje srdeční tlak i arytmie. Též na léčbu ledvninových kamenů - čaj z hložinek. Využívá se na posílení "starého srdce". Ve vyšších dávkách má sedativní účinky na centrální nervovou soustavu, lze jej využít při lehkých formách nespavosti. Při dlouhodobém užívání má i zklidňující účinky.

Pozor - lidé, kteří užívají léky na srdce, by jeho užívání měli vždy konzultovat s odborníkem - kardiologem.

Nálev proti srdeční nedostatečnosti

  • 1 až 2 čajové lžičky sušených kvetoucích vrcholků zalijeme šálkem vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat, potom scedíme a pijeme po dobu cca 3 týdnů v měsíci 2 až 3 šálky denně.

Tinktura proti revmatismu 

  • Z kvetoucích vrcholků si připravíme tinkturu podle základního předpisu a potíráme jí několikrát denně postižená místa. Obdobně účinkuje i při zánětu svalu.

Tinktura proti vysokému krevnímu tlaku

  • Z kvetoucích vrcholků si připravíme tinkturu podle základního předpisu a užíváme 20 až 30 kapek 2x denně - před jídlem. Doporučuje se před obědem a večeří.

Čaj z hložinek

  •  2 lžíce hložinek zalijeme 1/2 litrem vody a 10 minut povaříme. Vlažný pijeme 2 x denně. Je výborný pro léčbu ledvinových kamenů.

Využití v gastronomii 

S úspěchem používají na omáčku, která se hodí k pečenému masu, zvěřině nebo i k zelenině. Omáčka se dělá podobně jako omáčka ze šípků, až na to, že není tak pracná - protože se nemusejí z hložinek před začátkem její přípravy vybírat semínka. Pouze se po dokončení přepasíruje přes jemné sítko.

Také se z nich dělají i různé ovocné pomazánky a marmelády.

 Hložinkový likér

  • 1 kg omytých, pomačkaných a rozdrcených hložinek zasypeme 100 gramy cukru a zalijeme vodkou nebo žitnou. Přidáme 2 skořice a necháme 5 až 6 měsíců zrát. Poté scedíme a podle chuti přidáme včelí med.

S využitím zdroje - Zelená lékárna.

 

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.