Hvězda zvaná pelyněk
ilustrační foto: pixabay.com

Hvězda zvaná pelyněk

19. 8. 2018

Dobrý den, přátelé,

ne, nechci psát o krásném, i když trochu smutném černobílém filmu.

Chci napsat o rostlině, která je považovaná především za plevelnou. Ale není tomu tak. Je to i  léčivá rostlina.

Známe ji všichni buď pod názvem Pelyněk brotan - latinský název Artemisia abrotanum L. 

Další odrůda se jmenuje Pelyněk černobýl  - latinský název Artemisia vulgaris L - ale má slabší léčebné účinky.

 

Ale má i pěkná lidová jména - Boží dřevec, Palina,Bylina sv.Jana, Dietní pepř, Stříbřík.

V anglosaském světě je považována za magickou bylinu.

Původ a rozšíření

  • Pravděpodobně pochází z Přední Asie a jižní Evropy. Dnes se pěstuje v Evropě, Asii, Africe a Severní Americe.

Výskyt

  • Rostlinu najdeme všude možně - na loukách, pasekách i u cest. Roste do výšky cca 60 cm a je to polokeř. Lze ji pochopitelně pěstovat i v zahradě. Příjemně voní, její vůně totiž připomíná citron.

Sběr

  • Sbíráme celou nať a sušíme ve stínu, aby neztratila svoji původní barvu.

Léčebné účinky

  • Je vhodný při potížích s trávením, při zánětu průdušek i bronchitidě, snižuje horečky, odčervuje - ničí střevní parazity, tlumí bolestivé křeče, ulevuje při menstruačních bolestech i při bolestech žlučníku.

Čaj

  • 1 lžičku sušené natě zalijeme šálkem vroucí vody. Necháme vyluhovat 10 minut a scedíme. Pijeme 1 šálek po jídle.

Tento čaj můžeme i nanášet pomocí vaty na obličej ( pro ty ,kteří mívají problémy s tzv. nečistou pletí)

Koupel s dezinfekčními účinky - zejména s protiplísňovými

  •  1/2 kg sušené natě zalijeme 2 litry vody, necháme 30 minut vyluhovat (nejlépe pod nějakou přikrývkou) a přidáme do teplé koupele. Nepoužívejte víckrát než 2x za týden.

 Využití v gastronomii

Pelyněk je vhodný do všech tučných jídel, neboť jeho nahořklá chuť usnadňuje trávení těchto jídel.

Pelyňkové listy jsou základem při výrobě absintu a vermutu s  přidáním fenyklu.

 

Části rostlin lze dávat i do šatníku - odpuzuje hmyz, např. moli ho přímo nesnášejí.

 Pelyněk by neměly užívat těhotné a kojící ženy. 

Úvodní foto je ze stránky Pixabay.

S použitím Rastliny v kozmetike,autoři B.Hlava,F.Starý ,F.Pospíšil

Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie
TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Lišková
Babička tvrdila, že když má žaludeční potíže, tak si uvaří čaj z pelyňku, který ji vyléčí. K lékaři téměř nechodila a dožila se 94 let.
Dana Puchalská
Jani díky za informaci.
ivana kosťunová
Myslím, že se přidává i do nějakého likéru - právě pro svou hořkost.
Jana Šenbergerová
K vašemu hezkému článku si dovolím ještě poznamenat, že pelyněk pravý (Artemisia absinthium) se používá také jako koření, které se může přidávat čerstvé i sušené nejen k tučným masům, i k huse, ale také do těsta na palačinky, k přípravě marinád, při nakládání zeleniny a do alkoholických nápojů. Protože je velmi hořký a nesnáší dlouhou tepelnou úpravu, musí se s ním zacházet velmi opatrně.
Zuzana Pivcová
Vím, že se říká Hořký jako pelyněk, ale asi jsem ho nikdy neužívala, i když věřím, že je na zažívání výborný.
Věra Ježková
Danko, hezké a zajímavé. :-)