5 nejrozšířenějších mýtů o cukrovce
Ilustrační foto: pixabay.com

5 nejrozšířenějších mýtů o cukrovce

18. 8. 2018

V České republice trpí cukrovkou každý devátý člověk. Jde o nejrozšířenější onemocnění u nás i ve světě. Zde je pět nejrozšířenějších mýtů o cukrovce, kterým jste možná také uvěřili.

Mýtus 1.: Za cukrovku může nadměrná konzumace sladkostí
Spousta lidí se domnívá, že cukrovku si způsobili nemocní sami nadměrnou konzumací cukru. Z toho pak odvodí, že nejlepší prevencí je vyhýbat se sladkostem. „Je to mýtus, který provází nemoc od prvopočátku. Diabetes druhého typu má sice úzkou souvislost se špatnou životosprávou, ale netýká se pouze konzumace sladkostí a cukru. Za spouštěče diabetu jsou považovány zejména špatné stravovací návyky obecně, Například nadměrná konzumace smažených a tučných jídel,“ vysvětluje lékař Tomáš Brychta. Na vině je také kouření, častá konzumace alkoholu, nadváha, nedostatek pohybu, ale též příliš stresu. Diabetes prvního typu životním stylem ovlivnit bohužel nelze. Tento typ cukrovky má asi jen 7 procent nemocných a stojí za ním genetika.

Mýtus 2.: Diabetem trpí jen staří lidé
Je sice pravda, že diabetes druhého typu postihuje častěji starší osoby, nelze ale říci, že cukrovkou nemůže onemocnět mladý člověk nebo dítě. Cukrovka postihuje také lidi s nadváhou a velmi obézní lidi, kvůli sedavému a pasivnímu způsobu života už ovšem nejsou výjimkou ani mladí lidé a teenageři. Cukrovka prvního typu zase postihuje zejména děti a dospívající. Specifickým typem cukrovky je cukrovka těhotenská, která v naší populaci postihuje 1 až 3 procenta všech těhotných žen. Ty mají až 60procentní pravděpodobnost, že se u nich později vyvine diabetes druhého typu. Propuknutí nemoci však lze oddálit dostatečným pohybem, zdravým stravováním a udržením normální hmotnosti. Pro diabetiky i prediabetiky je doporučován [MK1] k užívání doplněk stravy BGR-34EU, který je určený pro diabetiky, ale také pro prediabetiky, pomáhá nejen regulovat krevní cukr, ale díky extraktu chebule srdčité také kontrolovat tělesnou hmotnost. Složení přípravku vychází z tradičního ajurvédského lékařství, které má více než pět tisíc let starou tradici a zakládá si na čistě přírodní bázi kapslí. Díky svému složení přispívá k regulaci krevního cukru a cholesterolu, zároveň napomáhá kontrole tělesné hmotnosti. Obsažené byliny působí jako antioxidanty, které čistí tělo od škodlivin, proto se doporučuje i jako prevence nádorových onemocnění.

Mýtus 3.: Štíhlí lidé cukrovku nemají
Všechny cukrovkáře však nelze házet do jednoho pytle. „U diabetu prvního typu se obezita ani nadváha příliš nevyskytují, a tak mohou cukrovkou onemocnět i štíhlí lidé. Navíc jedním z nejčastějších příznaků diabetu prvního typu je právě velký úbytek váhy bez zjevné příčiny, provázený žízní a únavou,“ objasňuje lékař Tomáš Brychta.

Mýtus 4.: Diabetik nesmí jíst žádný cukr
Úprava stravy je v případě onemocnění diabetem opravdu nevyhnutelná. Neznamená to ale, že si cukrovkář už nikdy nepochutná na svém oblíbeném jídle. Je důležité zejména vyhýbat se jednoduchým cukrům, ale například cukry ve formě čerstvého ovoce si pacient dopřát může. Musí však vždy udržet zdravou míru množství přijatých cukrů za den. Strava cukrovkářů by měla být především vyvážená, diabetici přijímají cukry zejména v podobě příloh, například z brambor, rýže nebo pečiva. Omezení se tak spíše týkají velikosti a četnosti porcí.

Mýtus 5.: Cukrovka se léčí injekcemi inzulínu
Léčba cukrovky je opět závislá na typu diabetu, kterým pacient trpí. Ne všichni cukrovkáři si musejí píchat inzulín. Tím se ve většině případů léčí jen cukrovkáři prvního typu, pro nějž je totiž charakteristická úplná absence inzulínu v těle. Diabetes druhého typu se léčí léky, kterým se říká antidiabetika a úpravou stravovacích návyků. Cukrovka druhého typu se často pojí s řadou dalších zdravotních problémů, jakými jsou například vysoký krevní tlak nebo zvýšená hladina kyseliny močové v krvi. Proto někdy diabetici musejí užívat více druhů léků najednou. Hladinu cukru v krvi mohou pomoci upravit také doplňky stravy přírodního charakteru, které obsahují extrakty z léčivých rostlin.  

 

Co je to cukrovka?
Cukrovka neboli diabetes mellitus je souhrnný název pro onemocnění, která se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi. Na regulaci hladiny cukru v krvi se podílí hormon inzulín, bez nějž nemohou buňky lidského těla z krve získávat cukr. Rozlišujeme dva typy diabetu: Cukrovka 1. typu se obvykle projeví už v dětství či dospívání. Tímto typem cukrovky trpí asi 7 % diabetiků v České republice, vyznačuje se úplnou absencí inzulínu v těle. Cukrovka 2. typu je typická pro starší osoby a lidi s nadváhou. Ke vzniku nemoci přispívá málo pohybu, nepravidelné a nezdravé jídlo i nadměrný stres. Na rozdíl od cukrovky 1. typu mívají pacienti normální množství, nebo dokonce nadbytek inzulínu v krvi. Tento typ diabetu je častější.

cukrovka zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.