Vnoučata o návštěvy prarodičů příliš zájem nemají
Ilustrační foto: ingimage.com

Vnoučata o návštěvy prarodičů příliš zájem nemají

16. 8. 2018

Několikrát týdně telefonát, jednou za dva týdny návštěva. To je kontakt Čechů se svými staršími příbuznými. Nejčastěji prostřednictvím mobilního telefonu.  

„V sobotu pojedeme k dědovi.“
„Já v sobotu něco mám.“
„Nebyl jsi tam dva týdny, takže jedeme.“
„Ale mami, já se musím učit a máme ten zápas. A kdo řekl, že musíme k dědovi každé dva týdny? Zajedu k němu na chatu koncem prázdnin.“
„K dědovi se prostě chodí každý druhý víkend a tečka.“

Tak taková debata zní v mnoha rodinách. Češi vídají své rodiče či prarodiče v seniorském věku nejčastěji přibližně jednou za čtrnáct dní. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Rondo Data pro společnost Doro.

„Nejvíce lidí je v osobním kontaktu se svými rodiči a prarodiči každé dva týdny, jednou až dvakrát týdne své starší blízké navštěvuje osmnáct procent respondentů a denně deset procent,“ uvedl jednatel společnosti Rondo Data Tomáš Kučera. Dotazovaní dále uváděli, že největší roli v kontaktu mezi rodinnými příslušníky hrají mobily. Osmdesát procent dotázaných řeklo, že přes mobil jsou s příbuznými v seniorském věku v kontaktu několikrát týdně.

„Vůbec si nedovedu představit, co by mladí dělali, kdyby neexistovaly mobily. Neměli by mě jak hlídat a kontrolovat,“ směje se jednaosmdesátiletý Jaroslav, kterému dcera, zeť či vnučka volají každý den. „Připadám si jako malé děcko. Volají často ráno i večer a kontrolují, zda jsem neupadl, neztratil se, dokonce se holky ptají, co jsem ten den jedl. Trochu mě to štve, ale uvědomuju si, že mám vlastně štěstí, že mám rodinu, která na mě nekašle. Ale když třeba ihned nejsem na příjmu, strašně mě seřvou. Mě moc nebaví pořád nosit mobil v kapse, i když něco dělám na zahradě. Ale musím,“ vypráví Jaroslav, který žije sám na chalupě v Beskydech. 

Autoři průzkumu se shodli v tom, že telefon v dnešní uspěchané době naprosto nahradil osobní kontakt. Z domácností seniorů pomalu mizí pevné linky, nahradily je mobily. Přes šedesát  procent Čechů v seniorském věku vlastní jednoduché mobily, třetina má chytrý telefon. Přes dvacet šest procent seniorů však uvedlo, že s ovládáním telefonu mají problém, nejčastěji kvůli malých tlačítek nebo kvůli tomu, že špatně vidí na displej. Mobil má nyní podle průzkumu přes devadesát sedm procent seniorů, velmi často typ, který dostali od dětí či vnoučat, které si pořídily nový, modernější. Přes osm procent seniorů uvedlo, že vzájemný kontakt s rodinou udržují přes mobilní aplikace typu Messenger, Whatsapp nebo Viber. Zkrátka, opět se potvrdilo, že čeští senioři se moderní techniky nebojí a mobily, které ještě před deseti lety pro mnohé byly něčím novým, jsou běžnou součástí jejich života.

Na jedné straně se mluví o tom, že se rodiny odcizují a že na sebe lidé v uspěchané době nemají čas, že moderní technika lidi odcizuje. V případě rodinných vztahů však mobily a moderní technika naopak sehrávají velmi dobrou roli. Protože je určitě lepší mít možnost dědovi žijícímu na samotě každý den volat, než se za ním jen jednou za měsíc vypravit, protože častější návštěvy prostě pracovní a životní styl nedovoluje.

Takže si na závěr dejme příklad jednoho pána z Ostravy: „Nechápu, proč lidé nadávají na moderní techniku, na počítače, že prý narušují mezilidské vztahy. Nesmysl. Já se vždy těším na neděle večer, kdy se přes Skype vidím s rodinou, která žije v Londýně. Povídáme si, dám si k tomu vždy sklenku vína, jsme normálně v kontaktu, což bychom bez těch technických vymožeností být nemohli. Oni se sem dostanou výjimečně, já tam také jezdím maximálně jednou za rok. Ale díky mobilům a počítači jsme v kontaktu více, než když jsme všichni bydleli v jednom městě. Je to přece skvělý posun v životě každého z nás.“

rodina vnoučata
Hodnocení:
(4.6 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

24%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%