Zpěvačka Madonna má šedesát! Vždy šokovala svět a šokovat bude dál!
Madonna v roce 2008 na koncertě. Foto: www.wikipedia.org

Zpěvačka Madonna má šedesát! Vždy šokovala svět a šokovat bude dál!

15. 8. 2018

Legendární zpěvačka Madonna slaví šedesátku. Královna popu a nejúspěšnější zpěvačka všech dob prožila bouřlivý život a vždy bořila tabu.

S písní Like a virgin vtrhla na světové hitparády a rozbouřila vody i v klidném komunistickém Československu, kde si teenageři kopírovali její kazety a listovali časopisem 100+1, jestli přece jenom tentokrát o ní někde ve spodní části stránky nenapíšou pár vět. A často i napsali, což stálo za archivaci a nalepení do deníčku.

Madonna Louise Veronica Ciccone Ritchie, známá jako Madonna, slaví 16. srpna šedesátku. Vydala čtrnáct alb, zahrála si v nejméně ve 24 filmech, podle vydavatelství Warner Bros prodala celosvětově přes 200 milionů alb a 115 milionů singlů. Pobláznila tisíce mužů a snad milionkrát zaplnila stránky bulváru. Sexuální symbol 80. let a královna moderní hudby, která je zapsaná v Guinessově knize rekordů jako nejúspěšnější umělkyně všech dob, se nikdy skandálu nebála a šla mu naproti.

Narodila se v roce 1958 v michiganském Bay City potomkům italských a francouzských přistěhovalců jako jedno z šesti dětí. Poté, co jí umřela matka, se upnula k tanci a rozhodla se, že musí do světa.
S 35 dolary v kapse utekla do New Yorku, kde se protloukala, jak se dalo – jako servírka, tanečnice u tyče, stála modelem studentům výtvarného umění, tančila, zpívala. Dokonce prý byla i na konkurzu k filmu Vlasy od Miloše Formana, bohužel neuspěla. První deska jí vyšla 1983, když jí bylo 25 let, a od té doby je to jedna velká jízda.

Boří tabu
Hořící kříže ve videoklipu Like a prayer ke stejnojmenné desce v roce 1989 způsobil zemětřesení a církev jí to neodpustila dodnes. Jindy popudila hinduisty, klip k další slavné písni Justify my love, kde se dotkla i sadismu a masochismu, zakázala hrát i jindy tolerantní hudební televize MTV.
Vždy se oblékala výstředně, vyzývavě a její koncerty jsou velkou show, na kterou se nezapomíná. Každým svým vystoupením a písní dává najevo, že je jiná a nabádá ženy, aby se nebály jít si za svým. Zastává se lesbiček, gayů, bisexuálů a transgender osob, je velkou obhájkyní lidí nemocných AIDS.

Bohatý byl i její soukromý život. V roce 1985 se provdala za herce Seana Penna, manželství vydrželo čtyři roky. Pak se jí ze vztahu s osobním trenérem narodila dcera Lourdes. Znovu se ovšem provdala až v roce 2000 za o 10 let mladšího britského režiséra Guye Ritchieho, se kterým ještě téhož roku měla syna Rocca. Vztah vydržel osm let. Další dvě děti Madonna adoptovala v africkém státě Malawi. Třikrát vystoupila v Praze a poslední album vydala v roce 2015 (Rebel Heart).

Jedna věc je jasná: Madonna vždy hovořila jasně a nahlas a její hlas jen tak neutichne.    

 

kultura osobnosti zpěvačka
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.