Když se jich však urodí metráky, vyváží se denně na kompost jedno až dvě plně naložená kolečka... Jablka jsou výtečná nejen k přímé konzumaci, ale i do štrúdlů, koláčů a buchet. Vyzkoušejte proto recept paní Petry z Uherského Hradiště.
„V naší rodině koluje recept na drobenkový koláč s tvarohovou náplní a jablky už po řadu generací. Dnes je sice v módě jeho americká varianta – cheesecake, kterou si můžete za drahý peníz dát v kavárně či restauraci, my ale máme raději naši domácí verzi. Ta je navíc variabilní, místo tvarohové náplně někdy dávám ochucená strouhaná jablíčka s ořechy. Je to recept, u něhož není třeba se obávat výsledku,“ doporučuje Petra.
Drobenkové koláče mají v moravské i české kuchyni bohatou tradici. Navzdory jednoduché přípravě se ale nesmí podcenit kvalita použitých surovin. Výsledkem je moučník navozující atmosféru kávových dýchánků z počátku minulého století, kdy jej dámy konzumovaly z dezertního talířku pomocí malé vidličky. Jistě nebude od věci, když takové stolování zvolíme i dnes.
Protože drobenkový koláč má své jméno kvůli nejen použitému způsobu přípravy, ale jistě i kvůli tomu, že si při jeho jedení můžete krásně zadrobit.
Recept: Uvedené množství zaplní větší pekáč s vyšším okrajem.
Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 140 g másla, 2 vejce, 1/3 balíčku prášku do pečiva
Tvarohová náplň: 500 g tučného tvarohu, 100 g cukru krupice, ½ balíčku vanilkového pudinku, ½ l mléka, 100 g rozinek, 50 g mletých vlašských ořechů
Jablečná náplň: větší množství strouhaných jablek, aby vznikla pěkně silná vrstva, cukr krupice dle chuti, mletá skořice, nahrubo nasekaná jádra vlašských ořechů, sušené rozinky
Mouku, pískový cukr a prášek do pečiva dobře promícháme. Do této vzniklé sypké směsi rukama zapracujeme mírně změklé máslo a celá vejce. Až nám vznikne konzistence drobenky, je těsto hotovo. Pekáč vyložíme pečícím papírem a nasypeme na dno asi dvě třetiny drobenky. Dobře upěchujeme. V misce si nejlépe s pomocí ručního šlehače smícháme tvaroh, pískový cukr, pudingový prášek a mléko a nakonec přimícháme oprané rozinky. Pro chuť můžeme přidat i trošku rumu. Směs musí být řídká a bez hrudek. Hotovou nalijeme do pekáče a povrch posypeme zbývající drobenkou, do níž jsme přidali nastrouhané ořechy (není nutné).
Varianta s jablky - strouhaná jablka smícháme s ostatními ingrediencemi, navršíme na drobenkovou vrstvu a povrch rovněž zasypeme zbývající drobenkou. Chutnou variantu získáme, i když použijeme obě náplně najednou, jenom musíme použít vyšší pekáč. V troubě rozehřáté na 160 st. C pečeme dorůžova, asi ¾ hodiny. Po vychladnutí krájíme na úhledné kostky a podáváme. Nejlépe je počkat s krájením do druhého dne.
Alena Kučerová pro portál i60