Šťavnatá buchta s tvarohem a jablky
FOTO: autorka a pixabay.com

Šťavnatá buchta s tvarohem a jablky

12. 8. 2018

Těžko říct, jak v jiných částech republiky, ale v podhůří Bílých Karpat se prohýbají větve ovocných stromů pod bohatou úrodou. Kolem zdejších chalup rostou též jabloně rané odrůdy se slabounkou žlutozelenou slupkou. Na Moravě se jim říká „skorák“. Jablíčka mají výtečnou, svěží chuť.

Když se jich však urodí metráky, vyváží se denně na kompost jedno až dvě plně naložená kolečka... Jablka jsou výtečná nejen k přímé konzumaci, ale i do štrúdlů, koláčů a buchet. Vyzkoušejte proto recept paní Petry z Uherského Hradiště.

„V naší rodině koluje recept na drobenkový koláč s tvarohovou náplní a jablky už po řadu generací. Dnes je sice v módě jeho americká varianta – cheesecake, kterou si můžete za drahý peníz dát v kavárně či restauraci, my ale máme raději naši domácí verzi. Ta je navíc variabilní, místo tvarohové náplně někdy dávám ochucená strouhaná jablíčka s ořechy. Je to recept, u něhož není třeba se obávat výsledku,“ doporučuje Petra.

Drobenkové koláče mají v moravské i české kuchyni bohatou tradici. Navzdory jednoduché přípravě se ale nesmí podcenit kvalita použitých surovin. Výsledkem je moučník navozující atmosféru kávových dýchánků z počátku minulého století, kdy jej dámy konzumovaly z dezertního talířku pomocí malé vidličky. Jistě nebude od věci, když takové stolování zvolíme i dnes.

Protože drobenkový koláč má své jméno kvůli nejen použitému způsobu přípravy, ale jistě i kvůli tomu, že si při jeho jedení můžete krásně zadrobit.  

Recept: Uvedené množství zaplní větší pekáč s vyšším okrajem.

Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 140 g másla, 2 vejce, 1/3 balíčku prášku do pečiva
Tvarohová náplň: 500 g tučného tvarohu, 100 g cukru krupice, ½ balíčku vanilkového pudinku, ½ l mléka, 100 g rozinek, 50 g mletých vlašských ořechů
Jablečná náplň: větší množství strouhaných jablek, aby vznikla pěkně silná vrstva, cukr krupice dle chuti, mletá skořice, nahrubo nasekaná jádra vlašských ořechů, sušené rozinky

Mouku, pískový cukr a prášek do pečiva dobře promícháme. Do této vzniklé sypké směsi rukama zapracujeme mírně změklé máslo a celá vejce. Až nám vznikne konzistence drobenky, je těsto hotovo. Pekáč vyložíme pečícím papírem a nasypeme na dno asi dvě třetiny drobenky. Dobře upěchujeme. V misce si nejlépe s pomocí ručního šlehače smícháme tvaroh, pískový cukr, pudingový prášek a mléko a nakonec přimícháme oprané rozinky. Pro chuť můžeme přidat i trošku rumu. Směs musí být řídká a bez hrudek. Hotovou nalijeme do pekáče a povrch posypeme zbývající drobenkou, do níž jsme přidali nastrouhané ořechy (není nutné).

Varianta s jablky - strouhaná jablka smícháme s ostatními ingrediencemi, navršíme na drobenkovou vrstvu a povrch rovněž zasypeme zbývající drobenkou. Chutnou variantu získáme, i když použijeme obě náplně najednou, jenom musíme použít vyšší pekáč. V troubě rozehřáté na 160 st. C pečeme dorůžova, asi ¾ hodiny. Po vychladnutí krájíme na úhledné kostky a podáváme. Nejlépe je počkat s krájením do druhého dne.

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.