Sametky začínají útočit, jejich larvy zalézají lidem pod kůži
Ilustrační foto: Autor: Thomas Shahan pro wikimedia.org

Sametky začínají útočit, jejich larvy zalézají lidem pod kůži

8. 8. 2018

Sametka podzimní, blízká příbuzná klíšťat, právě nyní začíná být na zahradách aktivní. Její larvy cizopasí na živých organismech, zavrtávají se do kůže lidí, napadají ale i psy a kočky a způsobují úporné svěděni.

Tito malí roztoči se vyskytují na prosluněných zahradách s ovocnými stromy, na nízkých keřích a především v trávě. Dospělí jedinci dosahují délky do 0,5 mm, mají osm nohou a mohou mít zabarvení červené, někdy i černé či hnědé. Pod mikroskopem je možné vidět "sametový kožíšek" - hřbet má hustě pokrytý chloupky, odtud také vznikl její název.

Dospělí jedinci žijí v půdě, kam samička klade na jaře až do deseticentimetrové hloubky vajíčka, z nichž se líhnou larvičky. Ty pak vylézají z půdy a číhají na svou oběť - teplomilného živočicha.  Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/sametky-utoci-kdyz-se-vam-parazit-zavrta-do-kuze  Přichytí se na jejich kůži svými příústními končetinami a pokožku nařízne. Do této ranky vypustí své jedovaté výměšky, které naštěpí tkáň hostitele a touto směsí se živí. Pod kůží vydrží larva až tři dny. Napadená tkáň vyvolá zánět (trombiculózu), který se projeví jako červená skvrna, podobná štípanci od blechy či komára, která úporně svědí. Takovými místy je u lidí zejména oblast třísel, pohlaví, vnitřní strana stehen, břicho, pupek, podpaždí, podkolenní jamky, kožní záhyby. U psů a koček postihuje zejména oblast kolem tlapek uší a očí. Lidé si často kousance rozškrábou tak, že musí vyhledat lékaře.

Sametek z čeledi Trobiculidae, které napadají člověka, je ve světě známo přes 30 různých druhů, z toho asi 20 druhů vyvolává v různé míře kožní reakci, která je typická a nejsilnější právě u evropského druhu Thrombicula autumnalis. V České republice se nejvíce vyskytuje ve středních a severních Čechách a také na okraji Prahy. 

Stejně jako je to u klíšťat, ani proti sametkám neexistuje účinná ochrana. Nezabírají žádné repelenty. Lidé se zkouší například potírat Alpou či levandulovou vodou, někteří pojídají droždí či Pangamin, který údajně sametkám nevoní. Nejlepší je ihned se po práci na zahradě svléknout a osprchovat se důkladně horkou vodou a prádlo vyprat. V oblastech, kde se sametky vyskytují, nabízejí vybrané lékárny speciální sirné roztoky, které alespoň částečně zmirňují svědění. Spolehlivě na tyto nepříjemné roztoče působí počasí - nesnáší zimu, takže první přízemní mrazíky je buď zahubí anebo přinutí zalézt hlouběji pod zem.

Specialisté na chemické postřiky doporučují ošetřit zahradu, zejména trávník a ovocné stromy, chemickou cestou, Mezi přípravky patří například Omite, Talstar, Ortus. Z přípravků na přírodní bázi pak lze zvolit Biool či Neudosan. Jsou šetrné vůči životnímu prostředí a nemají žádnou ochrannou lhůtu. Nejsou ale tolik účinné.

 
zahrada
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.