10 tipů, co ochutnat ve Švýcarsku
Jedním z nejtypičtějších jídel Švýcarska jsou fondue. Jí se hlavně zimě, na turistických místech si je objednáte i v létě. Foto: Switzerland Tourismus

10 tipů, co ochutnat ve Švýcarsku

9. 8. 2018

Müsli, raclette, fondue, rösti, sýry, čokoláda, kaštany a třeba taky rivella – znáte všechna tato švýcarská jídla? Čtěte, co ochutnat ve Švýcarsku…

1.       Müsli
Začněme snídaní. Ze Švýcarska pochází müsli (birchermüsli): směs ovoce, ořechů a obilovin (hlavně ovesných vloček), kterou vymyslel švýcarský lékař Maximilian Bircher-Benner v roce 1900 pro své pacienty. Ve většině hotelů si je sami připravují, toto müsli má spíše konzistenci ovesné kaše, je ale velmi chutné.

2.       Švýcarské sýry
Na snídani se hodí i sýry. Ty místní jsou největším vývozním artiklem, stejně jako nejoblíbenějším suvenýrem. Vždyť taky Švýcarsko dalo světu slavný ementál, pardon – emmental. Je to jednoduchý kravský sýr z kantonu Bern, který zraje šest měsíců. Typické dutiny vytváří kyselina mléčná. Vyzkoušet také musíte appenzeller, sýr pocházející ze 13. století, který se vyrábí z nepasterizovaného plnotučného mléka a zraje tři až šest měsíců. Ochutnejte také gruyère či raclette.

3.       Raclette
Základem tohoto pokrmu, který patří spíše do francouzské části Švýcarska, je stejnojmenný sýr, jehož plátky se rozpouštějí a pokládají na vařené brambory. V restauracích používají velká kola sýru, která taví pod speciálním ohřívačem, na doma si můžete koupit speciální grill – nahoře se dá péct maso, dole se v plechových mističkách rozpouští sýr. K jídlu se servírují kyselé cibulky, okurky a bílé víno.

4.       Fondue
I fondue patří spíše k zimě a do francouzského kantonu. Ale dnes ho servírují po celé zemi. Fondu se připravuje nejméně z dvou až tří druhů sýrů a v kotlíku, pod kterým hoří svíčka, se rozpustí nastrouhané sýry ve směsi bílého vína a kapky třešňovice. Do této směsi se na vidličkách namáčí pečivo. Zapíjí se - opět - bílým vínem. Pivo či voda prý v žaludku sýrům nesvědčí.

5.       Rösti
Jedná se velmi oblíbené jídlo z brambor pocházející z oblasti Bernu, které se servíruje jako hlavní chod, ale také jako příloha. A navíc každý kuchař, každá domácnost na to má svůj vlastní recept. Jedná se o smaženou placku ze strouhaných brambor – buď syrových nebo vařených. Ty se zapékají nebo smaží. Rösti se dají koupit i předpřipravené v supermarketu. Podává se buď samostatně – například s roztaveným sýrem, nebo jako příloha s masem.

6.       Sušené maso
Z kantonu Graubünden pochází marinované sušené hovězí maso nazývané bünder fleisch.  

7.       Polenta, těstoviny
Na jihu Švýcarska, v kantonu Ticino, se mluví italsky. Také kuchyně je zde italská – ochutnat můžete polentu, rizotto, těstoviny či (gnocchi) noky na mnoho způsobů: například polentu se smetanou, rizoto s cibulí, houbami a sýrem, gnocchi s rajčatovým pestem a různé zeleninové saláty.

8.       Kaštany
Do Ticina patří také jedlé kaštany, jejichž podzimní sklizeň vždy provází spousta akcí v městečkách a vesnicích. To se pak pečené kaštany servírují s plátkem sušené šunky nebo s klobáskami, vinnou révou či jablíčky. Ochutnejte také kaštanový dezert vermicelle z kaštanového pyré. Zdobí ho velká vrstva šlehačky.

9.       Čokoláda
Kromě sýrů Švýcarsko proslavila také čokoláda. Nestlé, Tobler, Lindt, Sprüngli nebo Suchard jsou jména nejslavnějších švýcarských čokolád. Lindt zažívá velký boom i u nás a to díky těm nejrafinovanějším přichutím jako je například sůl či chilli s čokoládou. Suchard je dnešní čokoláda Milka a Toblerone, tyčinky z trojúhelníkových kousků, které vymyslel cukrář Jean Tobler v Bernu roku 1868, jsme už také ochutnali všichni. Švýcaři svou čokoládu milují a mají nejvyšší spotřebu čokolády na světě.

10.   Rivella
Nejdříve se napijte, až pak se podívejte na složení tohoto nápoje. Možná by vás odradilo. Rivella je totiž nealkoholický nápoj vyráběný z mléka a mléčné syrovátky. V současné době se jich dělá sedm druhů. Ta původní receptura je v láhvi s červenou etiketou.  

Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.