Podpatek jménem Apúlie
FOTO: pixabay.com

Podpatek jménem Apúlie

10. 8. 2018

Itálie, která vypadá jako bota, má svůj podpatek, a tím je Apúlie - poloostrov Salent. Účastníci našeho poznávacího zájezdu byli ubytováni uprostřed ve městě Gallipolii v překrásném hotelu Hermitage.

Apúlie je nejvýchodnější část Itálie a patří mezi nejvyprahlejší a nejchudší části regionu Apeninského poloostrova. Správní město Bari, ležící u Jaderského moře naproti Albánii, má co do bezpečnosti stejně špatnou pověst jako Neapol, a to vzhledem k velkému počtu imigrantů albánského původu. Do tohoto jednoho z nejdůležitějších přístavů jižní Itálie dokonce umístil Benito Mussolini své velení pro oblast východního Středomoří.

Pláž v Bari v nás zanechala rozporuplný dojem, a když jsme se chtěli vyhnout koupání a slunění mezi haldami odpadků, museli jsme jet až na samý jih Salenta, kde jsou nádherně čisté písečné pláže.

Dalším z měst, které jsme navštívili, bylo Albertobello - město kamenných obydlí, která z dálky připomínají vosí úly, známých jako Trulli. Jedná se o kruhovité stavby vyskládané z kamenů nasucho bez jakéhokoli pojiva. Každý trul je na vrcholku kruhovité střechy uzavřen jakousi zátkou, díky které střecha nespadne. Jejich silné zdivo je jako výborná izolace proti horku či zimě. Dnes jsou v nich většinou obchůdky se souveniry a částečně jsou obydleny staršími lidmi.

Dnes roste na území Apúlie přes 50 milionů olivovníků, z nichž některé jsou staré více než 100 let a pokrývají polovinu výroby olivového oleje pro celou Itálii. Olivový olej je pro obyvatele "tekutým zlatem", jak sami olej nazývají. Kvalitní panenské oleje mají certifikaci D.O.P., např. značka Toninni. Lisovny olejů jsou umístěny ve sklepích, kam se olivy sypou otvory asi jako u nás uhlí.

Apúlii si nelze představit bez pěstování vína. Ochutnávali jsme především vína červená, která jsou velmi silná, je nejlepší je ředit vodou či minerálkou. Když jsme v Apúlii byli, tak na slunci byla teplota okolo 50 st.C, což už byl boj o přežití. Naštěstí všude ve městech je dostatek kašen s kvalitní studenou tekoucí vodou. I když jsme ji pili všude, kde se dalo, žádný účastník zájezdu neměl zažívací problémy.

Apúlii obklopují dvě moře, a to moře Jaderské a Jónské. Jaderské je zabarveno více do modra, oproti tomu Jónské je smaragdově zelené. Jónské je trochu studenější a pláže jsou písečné.

Dalo by se toho ještě hodně o Apúlii napsat, ale protože zájezd se konal na přelomu července a srpna, byli jsme rádi, že jsme v pořádku dojeli domů. Těšili jsme se na trochu chladnější počasí. Zatím marně a vedra jsou stejná jako na jihu Itálie. Jen moře chybí a jeho vlahý vánek.  

cestování Itálie
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%