Příběhy naší republiky:  Schůzka v Čierné nad Tisou před 50 lety znamenala poslední varování před vpádem
Foto: Mladý svět č. 1/1969, příloha Fotografie roku 1968, archiv autorky

Příběhy naší republiky: Schůzka v Čierné nad Tisou před 50 lety znamenala poslední varování před vpádem

1. 8. 2018

K osudné schůzce našich vrcholných představitelů s politickým byrem ÚV KSSS došlo právě před 50 lety, ve dnech 29. 7. - 1. 8. 1968. V zemi vládlo politické napětí, vyvolané dopisem pěti stran - účastníků varšavské schůzky, adresovaným ÚV KSČ, coby projev nesouhlasu s vývojem u nás.  Po celé republice se konaly schůze, na nichž občané vyjadřovali důvěru tehdejšímu vedení.

Za této situace odcestovali členové a kandidáti ÚV KSČ spolu s prezidentem republiky generálem Svobodou na jednání se členy a kandidáty politického byra ÚV KSSS. V předcházejícím televizním a rozhlasovém projevu ujistil první tajemník ÚV  KSČ Alexander Dubček všechny občany Československa, že při jednáních se sovětskou stranou nezklame jejich důvěru.

Naši představitelé odletěli z ruzyňského letiště do Košic, odkud pokračovali vlakem na místo schůzky. První tajemník ujistil občany, kteří je přišli pozdravit, že jednání se uskutečňuje na našem území. Čierná nad Tisou byla malá příhraniční obec. Fakticky však jednání probíhala v sovětském vládním vlaku a vstoupila do historie jako "vagónové jednání".

Jednání měla být posledním pokusem zvrátit nastolený demokratizační proces u nás, zvaný pražské jaro. Ten si vzal za úkol nejen očistit historii, ale provést komplexní ekonomickou, politickou a celospolečenskou reformu, a to i, co se týkalo mezinárodního postavení a vazeb našeho státu. To samozřejmě představovalo pro tehdejší Brežněvovo vedení velké nebezpečí oslabení celého východního bloku.

Sovětské požadavky se soustředily na obnovu centrální kontroly nad stranickým aparátem a sdělovacími prostředky, zákaz Klubu angažovaných nestraníků (KAN) a K 231 (sdružení bývalých politických vězňů), nepovolení obnovy sociální demokracie a provedení výrazných kádrových změn.

Po návratu z Čierné byla naše delegace vítána jako po vyhrané bitvě. Naši představitelé však občany zdaleka neinformovali o skutečné vážnosti situace a zamlčeli náznaky možné invaze ozbrojených sil Varšavské smlouvy do naší republiky. Tyto náznaky se pak po pouhých třech týdnech změnily v krutou realitu.

Můj příběh Příběhy naší republiky
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%