Všechny děti si zaslouží šťastný život

Všechny děti si zaslouží šťastný život

30. 7. 2018

Ve čtvrtek 28. června 2018 na Jesenicku lilo jako z konve. Počasí, které nepřeje žádné veřejné akci. A přesto se v Dětském domově Černá Voda, malebné to vesničce v Rychlebských horách, která je známá především zrodem Rychlebských stezek pro aktivní cyklisty, konal historicky první Den otevřených dveří.

S dětmi z dětského domova se obyvatelé Černé Vody jakož i třeba sousední Žulové, setkávají prakticky denně, chodí tady do školky, do školy, scházejí se se svými kamarády. Přestože jsou to děti z dětského domova, mají volný režim pohybu, jsou v domově, ne ve vězení. Místní obyvatelé však ještě nikdy neměli možnost nakouknout, tak říkajíc, pod pokličku. Jaké mají děti zázemí, jaké je vybavení v domově, jak tam vlastně žijí?
Dětský domov a Školní jídelna v Černé Vodě, tak zní celý oficiální název, se nachází na samém okraji obce v bývalé residenci německého podnikatele v kamenoprůmyslu. V roce 1961 zde byla zřízena Zvláštní škola internátní a od roku 1976 je zde dětský domov. Jedná se o dětský domov rodinného typu, v současnosti zde může najít svůj nový domov až 24 dětí, a to zpravidla od 3 do 18 let a nebo do ukončení vzdělání. „Zpravidla“ znamená to, že pokud jsou do domova přiděleni sourozenci a jeden z nich je mladší, tak ho mohou do domova přijmout. Co dítě, to smutny lidský osud. Nefungující rodina, špatné zázemí, drogy a alkohol v rodině.
V domově jsou děti rozděleny do tří rodinných buněk, přičemž sourozenci zůstávají spolu, kde se učí starat se o sebe, ale i o druhé. Vařit, oblékat se, nakupovat, uklízet. Ale také třeba finančnímu hospodaření. Připravují se na to, co je jednou potká v běžném životě, až z domova odejdou.
Den otevřených dveří o tom přesvědčil nejen sousedy z Černé Vody, ale také sponzory, kteří se zasloužili o to, že v tento deštivý červnový den se dětské tváře radostně usmívaly.
Přečtěte si vyprávění ředitelky domova Dany Šemberové.
„Do užívání byl našemu domovu předán zcela nový devítimístný automobil FORD TRANSIT, který je pro nás tolik potřebný. Předání automobilu, který bohužel ještě není úplně zaplacený, proběhlo díky A-B Help s.r.o., která zprostředkovává kontakt mezi dětskými domovy a světem firem. Společnost vyhledává sponzory a dárce, finanční prostředky se střádají a jsou určeny na konkrétní věc podle žádosti DD. My jsme podali žádost před dvěma roky a již nyní automobil můžeme využívat. Třeba v tyto dny jsme odváželi děti do letních táborů. Každá pomoc je i nadále vítána.
Děti z dětského domova jsou úplně stejné jako ty, žijící v rodinách. Jen měly poněkud těžší start do života. Pokud by zůstaly ve svých původních rodinách, většinou by se z kolotoče životních proher nedostaly. V dětském domově dostaly šanci, šanci na normální život. Ne vždy se všechno povede. Měli jsme tu již i děti našich bývalých chovanců. To se stane většinou tehdy, když se děti po odchodu z domova vrátí ke svým původním rodinám a nedokáží se z jejich vlivu vymanit a spadnou do zažitého stereotypu. Ale třeba na den otevřených dveří se přišly podívat naše bývalé děti, které si v životě vedou, k naší radosti, dobře, dokonce velmi dobře“.
Příběh Jany: Jana žila v domově od svých tří let až do dospělosti, dnes je matkou tří dětí, z toho dvě jsou již dospělé. Má fungující rodinu a nikdy by nedopustila, aby její děti žily v dětském domově.
Příběh Petra, 26 let, je trochu odlišný i když i ten si vede nyní velmi úspěšně. Po odchodu z DD se vrátil ke své biologické rodině. Trvalo mu několik let, než se od rodiny odtrhl a nespadl tak až na pomyslné dno. Dnes pracuje a má přítelkyni, která ho nemůže vynachválit. A do třetice všeho dobrého.
Příběh Filipa, 20 let, který v domově vyrůstal a nyní studuje Vysokou školu polytechnickou v Jihlavě. Právě skvěle ukončil první ročník a nyní je na tři měsíce na studijní a pracovní stáži v Anglii. V DD má stále svůj domov, kde ho mají rádi, kam se vrací jako do své rodiny.
Příběhů se šťastným koncem by se určitě našlo více, ale život není jen růžový. Přicházejí stále nové děti, které mají své potřeby, které hledají lásku, porozumění a dobré zázemí. Před časem do domova bylo přiděleno pět sourozenců, z nichž nejmladšímu bylo pouhých devět měsíců. Zaměstnanci zmobilizovali všechny své síly a děti do domova přijali.
A tak se v kouzelné krajině Rychlebských hor neustále odvíjejí dětské osudy.
V červnu se konal v DD v Černé Vodě Den otevřených dveří, ale po celý rok – rok za rokem – zde musí být Dny otevřených srdcí.
Pokud se mezi našimi čtenáři najde sponzor – dárce, může na zmíněný automobil přispět přes společnost A-B Help s.r.o. Telefon +420 774 933 484. Každá částka pomůže.

Děkuji.

 

Úvodní fotografie - archiv DD. Použita se souhlasem vedení DD.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.