Co číst v létě? Tady je sedm novinek
Foto: pixabay.com

Co číst v létě? Tady je sedm novinek

28. 7. 2018

Kriminální příběhy, hrdinská fantasy, pokračování rodinné ságy – to jsou nejzajímavější knížky letošního léta podle knihkupectví Knihy Dobrovský.

K zamyšlení: Hana -  Alena Mornštajnová
Třetí román úspěšné české autorky vypráví krutý příběh z roku 1954. Devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.  

Napínavá detektivka: Dívka v ledu - Bryndza Robert
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil. Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty a mrtvými imigrantkami?

Thriller z ústavu: Papíroví duchové - Julie Heaberlinová
Autorka románu Julie Heaberlinová dlouhou dobu pracovala v novinách jako editorka kriminálních příběhů. Právě tehdy si vypěstovala vášeň pro napínavé příběhy a začala zde cesta k její autorské prvotině. Po bestselleru Černooké Zuzany přichází na trh s dalším thrillerem, napínavějším než všechna její dosavadní díla. Thriller Papíroví duchové nás zavede do prostředí ústavu pro lidi trpící demencí, kde poklidně dožívá fotograf Carl. Jednoho dne se v zařízení objeví jeho dcera, jež ho vyláká ven s vidinou společného výletu. Není však tou, za kterou se vydává. Mladá dívka za volantem auta je přesvědčená, že vedle ní sedí vrah její sestry a mnoha dalších dívek a je odhodlaná jít až na krajní mez svých možností, aby z něj vymohla doznání, dokud Carlovi zůstávají alespoň střípky vědomí.    

Pro romantické letní večery: Diana Gabaldon – Bubny podzimu
Již čtvrtý díl série Cizinka od Diany Gabaldon míří na pulty našeho knihkupectví. Sága často popisovaná jako nejchytřejší sci-fi dobrodružný a romantický příběh si našla miliony čtenářů po celém světě. Bubny podzimu začínají tam, kde nás hrdinka románu Claire zanechala v předchozím díle. Na východní pobřeží Spojených států uprchla Claire ze Skotska kvůli strachu o holý život. Oddechnout si však nemůže. Amerika je v 18. století skutečnou Novou zemí plnou nebezpečí, nástrahy přírody však nejsou jedinou překážkou, se kterou se musí Claire spolu s manželem Jaimem vypořádat. Čeká jí odhalení tragického rodinného tajemství a co víc - neklid mezi kolonisty signalizuje blížící se konflikt o americkou nezávislost. Najde Claire za oceánem konečně kýžený klid?

Sci-fi, u které se budete smát i dojímat: Běžecký klub na konci světa - Adrian J. Walker
Edgar Hill není hrdinou v pravém slova smyslu. Táhne mu na čtyřicet, nadváha už se hlásí o slovo a manželské povinnosti ho naplňují snad ještě méně než ty otcovské. Paradoxní spásou se pro něj stane asteroid, jenž zdecimuje jeho rodnou Británii. Ve vzniklém zmatku a teroru nalézá nový hnací motor, proč ráno vstávat – jeho život má konečně smysl. Po návratu z jedné záchranné mise však zjistí, že je jeho rodina na cestě za evakuací do dálné Austrálie, a tak mu nezbývá nic jiného, než se vydat najít ty, které dříve považoval za nahraditelné. Napínavý i humorný příběh o kamarádství, vytrvalosti a vykoupení.

Hrdinská fantasy pro milovníky dobrodružství: Tripathi Amish - Nesmrtelní z Meluhy
Nesmrtelní z Meluhy je první kniha z uznávané trilogie Shiva, za níž stojí spisovatel indického původu Tripathi Amish. Jeho mistrně vyprávěné příběhy, které spojují filozofické myšlenky a náboženské zvyklosti, zaujaly čtenáře po celém světě. O tom svědčí předklady do více než dvaceti jazyků i čtyři miliony prodaných výtisků po celém světě. Děj knihy, odehrávající se v roce 1900 před naším letopočtem, čtenáře zavede do indického subkontinentu. Kdysi dokonalá říše Meluha je nyní odsouzena k zániku. Poslední nadějí je jí jen prastará legenda, která vypráví o hrdinovi, jenž se objeví až ve chvíli, kdy se vše zdá být téměř ztraceno. Vyplní se stará pověst?

Detektivka pro dlouhé letní dny: Jax Miller – Dítě Svobody
Freedom Oliver je tajuplná žena, o které nikdo neví více, než si sama přeje. Jediné, čím si jsou sousedé jistí, je fakt, že pracuje v motorkářském baru a ráda se napije. Netuší však, že před dvaceti lety byla zatčena, když zabila svého manžela, policistu. Nevědí, že již dvacet let žije v programu na ochranu svědků, jakožto následek dohody s FBI. Neuplyne den, kdy by Freedom dohody nelitovala – musela se totiž vzdát svých dětí a nabídnout je k adopci.  Nyní se však dozví, že její dcera byla pravděpodobně unesena, a tak neváhá dát všanc vše, aby ji našla. Spadeno má na ní totiž nejenom bývalá spoluvězenkyně, ale i rodina jejího exmanžela a adoptivní rodiče její dcery. 

 

 

knihy
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%