Jóga: začněte ráno pozdravem slunci
Ráno je nejlepší začít jógou

Jóga: začněte ráno pozdravem slunci

27. 7. 2018

Studie prokázaly, že už po několika lekcích jógy lidé cítí pozitivní změny i úbytek váhy. Jóga zrychluje metabolismus a posiluje obranyschopnost těla. Začněte s jógou a naučte se jednoduchý pozdrav slunci.

Cvičení jógy pomáhá udržovat dobrý zdravotní stav, zvyšuje fyzickou kondici, pomáhá s bolestmi zad, zklidňuje nervový systém. "Rozvíjí rovnováhu a koordinaci pohybů a hlavně – odbourává stres,“ říká zkušený indický lektor jógy Ziyad Mullappally Kolappuram, který pochází z Keraly a nyní vede kurzy jógy ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
Podle odborníků nejvíce lidí začne s jógou právě kvůli bolesti zad. „Cvičení jógy prokazatelně přináší úlevu od bolesti. Mění vadné držení těla, které může být jednou z mnoha příčin zdravotních problémů,“ poukazuje na výhodu tohoto cvičení Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Jak se cvičí Pozdrav slunci
Ideální je nastartovat si hezky den, ráno si trochu přivstat a udělat si třeba nejznámější jógový cvik Pozdrav slunci. Ten trvá jen chvilinku, pomůže vám protáhnout celé tělo a hlavně jej můžete dělat kdekoliv – na chalupě, v hotelovém pokoji nebo u bazénu.
Zde je návod, jak na něj, krok za krokem:
1. Spojte dlaně před hrudníkem. Soustřeďte se na svůj dech a zklidněte mysl.
2. S dlouhým hlubokým nádechem zvedněte paže vzhůru a protáhněte přední stranu trupu.
3. S výdechem přejděte přes rovná záda do předklonu. Cítíte, jak protahujete celou zadní stranu těla od achilovek, lýtek, stehen až po zádové svalstvo.
4. S nádechem odkročte pravou nohou co nejvíce vzad, zadržte dech a s výdechem dejte dozadu i druhou nohu.
5. Nohy jsou u sebe na šířku pánve, pažemi se zapíráte na úrovni ramen a na chvíli zadržte dech. Vaše tělo je zpevněné.
6. Tělo držte pořád v jedné přímce a s dlouhým výdechem se spusťte na zem. 7. Boky se zapřete o zem a s nádechem přejděte do pozice kobry, kdy se zvedáte nahoru na opřených rukou. Pozor na ramena – nezvedají se! Vydechněte a vraťte se zpět do lehu na zemi.
8. Přejděte do pozice psa – zvednete se na rukou nahoru do obráceného mostu, nohy jsou rovněž v protažení a váhu přenesete co nejvíce na paty. Několikrát prodechněte.
9. S nádechem vykročte pravou nohou vpřed mezi ruce. S výdechem přisuňte i levou nohu a propněte kolena. Dostáváte se do hlubokého předklonu, vyvěste trup, kolena jsou propnutá.
10. Obratel po obratli se pomalu zvedněte nahoru do vzpažení, spojte dlaně nad hlavou. S výdechem přeneste spoje

cvičení
Hodnocení:
(4.3 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.