Národní parky Norska: Zastavení první - Dánsko
Foto: autorka

Národní parky Norska: Zastavení první - Dánsko

27. 7. 2018

Národní parky Norska. Přesně tak se jmenovala naše dovolená.

Příprava začala už ke konci loňského roku, kdy mi byly neustále dávány otázky, kam pojedeme příští rok. Mé  argumenty o tom, že nejsem žádná cestovka, mi nebyly nic platné. Tak jsem tak trošku dobrovolně, trošku nuceně, začala přemýšlet. Zjišťovala jsem, oč by byl největší zájem. Nabídek bylo několik. Ze zahraničních nakonec vyhrálo Norsko.

Mám zkušenosti z několika CK. Nakonec jsem oslovila tu, se kterou jsme již 2x byli ve Švédsku. Ochota a vstřícnost pana šéfa se setkala s úspěchem. A tak to vlastně začalo.

Nadšení našich seniorů bylo ohromné. I když se nejedná o zrovna lacinou dovolenou, během měsíce ledna se přihlásilo skoro  40 lidí. To jsou víc než 2/3 kapacity autobusu.

Dostala jsem z CK první informace a zájem začal upadat. Představa, že se nejedná o pobytový ani hvězdicovitý zájezd, ale že nebudeme spát na jednom místě, mnohé odradila. No, každý sám musí nejlépe vědět, co mu nejvíc vyhovuje a jakou dovolenou si představuje.

Nakonec nás zůstalo 22. Celkem velký počet. A mně začala práce. Domlouvání termínu, ceny, dopravy, “objednávání toho nejsprávnějšího počasí“, nic z toho nebylo zcela jednoduché.

Bylo mi nabídnuto, že pro nás za příplatek přijede autobus až do Bohumína. Super nápad. Nebudeme se muset nikam štráchat se zavazadly.

Je pátek 13. 7. Konstelace těchto čísel je zajímavá. Bude zajímavý i výsledek dovolené? Kufry jsou naloženy, lidé sedí na svých místech. Je 14.30 a autobus se dává do pohybu. Sedí v něm 22 našich seniorů a 4 mladí lidé,,prý z Ostravy.

První zastávka je v Olomouci, kde se k nám přidávají další 3 lidé, poté Hradec Králové. Tady k nám přistupuje 8 lidí. Poslední zastávka na našem území je v Jablonci nad Nisou. Zde přibíráme naši průvodkyni a poslední pasažéry.

Cesta za dobrodružstvím začíná. Noční cesta vede přes Německo. Míříme do přístavu Rostock. Je 6 hodin ráno a naše loď, na kterou jsme se nalodili, vyplouvá směr Getzer v Dánsku. Cesta trvá necelé 2 hodiny.

Jsme v Dánsku
Dánské království leží v severní Evropě,v jižní části Skandinávie. Spolu s Grónskem a Faerskými ostrovy tvoří státní celek Dánské království. Hlavním městem Dánska je Kodaň (København). Má cca 5,6 milionu obyvatel, z toho necelých 600 tisíc žije v hlavním městě. Dánsko je nejmenší ze severských zemí. Ale neleží na  Skandinávském poloostrově. Je vytvořeno Jutským poloostrovem, ostrovy Fyn, Sjælland a mnoha dalšími menšími ostrovy.

Na východě je omýváno Baltským mořem a na západě mořem Severním. Jedinou suchou hranici má Dánsko na jihu s Německem. Ale o té se dočtete až v samotném závěru mého připravovaného cestopisu

Je sobota ráno a naše cesta vede do Kodaně. Z autobusu vidíme zábavní park Tivoli, Kodaňskou radnici, která je v jeho blízkosti.

Jdeme k přístavu Nyhavn, odkud podnikáme vyhlídkovou plavbu kolem historické části města.

Po hodinové plavbě jdeme na prohlídku města. Vstupujeme do kostela, zastavujeme se u královského paláce Amalienberg a po nábřeží přes park míříme k sošce Andersenovy Malé mořské víly.,která je symbolem města. Nezbytných pár fotografií, malý pitný režim a nasedáme do autobusu.

Je 13.30 a my odjíždíme přes Orenburský most do Švédska. Z mostu vidíme 3. největší švédské město Malmo. Na hranici stavíme a probíhá běžná celní kontrola. Tak, jako je Dánsko zemí ostrovů, naopak Švédsko je  zemí tisíce jezer.

Krásnou,plynulou jízdou jedeme k 1. místu našeho ubytování. Ze všech stran koukáme na spoustu lesů, které jsou  oplocené. Říká se tomu LOSÍ PLOTY.  Oplocení je z jednoduchého důvodu - ochrana zvěře před střetem s dopravními prostředky. Sluníčko krásně svítí a my jsme spokojeni.

Nikde nevidíme žádné radary. Přesto všichni řidiči dodržují rychlost.

19.30 přijíždíme k penzionu Anneberg, kde se pro dnešní noc ubytujeme. Pan vedoucí se svou ženou nás vítají, dávají nutné pokyny a zvou nás na večeři. 1.teplé jídlo. Dobrý pocit.

Venku stále ještě svítí sluníčko. Někteří se jdou koupat do blízkého jezera, jiní jdou na procházku po okolí a ostatní myslí na pitný režim. Při skleničce vína či piva sedíme ve skupinkách a dlouho do noci si povídáme.

 

cestování
Hodnocení:
(4.8 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.