6 věcí, kterých se vyvarovat v Chorvatsku
Město Trogir. www.pixabay.com

6 věcí, kterých se vyvarovat v Chorvatsku

25. 7. 2018

Chorvaté jsou velmi tolerantní, svých hostů si váží a rádi přehlédnou nejeden turistický výstřelek. Je tu ovšem pár věcí, kterých je lepší se vyvarovat.

1.  Polední siesta a rodinná večeře
Čím jižněji se v Chorvatsku vypravíte, tím častěji se dodržuje polední siesta. A to mezi první až třetí hodinou odpoledne. Posvátná je také chorvatská rodinná večeře, která obvykle začíná až kolem osmé večer. Neklepejte v tuto dobu u svých domácích, dopřejte jim chvíli oddechu. Po obědě také bývají zavřené některé krámky.

2.  Sklenička vína během dne
Chorvat si během dne nedá skleničku vína, poručí si „bevandu“ – což je náš střik. Skleničku vína si místní nalijou až k večeři.

3.  Pivo k rybě
Ryba má plavat třikrát – ve vodě, v oleji a ve vínu. V pivu se jí prý nelíbí. Zkušený číšník ovšem při objednávce ani nehne brvou. 

4.  Espresso na jeden hlt
Jít na „kávicu“ je v Chorvatsku pojem. I když si místní poručí malé espresso, dokáží nad ním sedět s kamarády dlouho. A rozhodně ho nevypijí na jeden hlt.

5.  Nema problema
Slovní spojení „Nema problema“ je alfou a omegou chorvatské dovolené. Chorvati ho používají často a to i v případě, když problém mají a nemohou vám vyhovět. Prostě to přijměte a zvolněte na jejich rychlost. „Nema problema“ může být výhodné i pro vás.

6.  Válka
Neptejte se na rozpad Jugoslávie a válku v devadesátých letech. V mnoha rodinách je to citlivá otázka, na kterou se odpovídá jen blízkým kamarádům.

cestování Chorvatsko
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.