Správné mytí vlasů: Opravdu neděláte chyby?
Ilustrační foto: ingimage.com

Správné mytí vlasů: Opravdu neděláte chyby?

23. 7. 2018

Ať už vám příroda nadělila krásnou hustou hřívu nebo jemné chmýří, o své vlasy musíte pečovat. Základem je jejich pravidelné mytí. To sice není žádná věda, ale opravdu jste si jisti, že si vlasy myjete správně?

Během mycího procesu se z vlasů odstraňují nečistoty, prach, zbytky kosmetických přípravků a výměšky potních a mazových žlázek. Mytím jim navrátíte lesk, vzdušnost a dodáte příjemnou vůni. Navíc pokud myjete vlasy správně, masírujete zároveň i pokožku hlavy, což je důležité pro její prokrvení. Není pravda, že by díky mytí vlasy více padaly. Při mechanickém působení se během mytí pouze usnadňuje uvolnění vlasů, které by vás stejně brzy opustily.

Zapomeňte na pověry  
Existuje velmi rozšíření názor, že se vlasy nesmí mýt příliš často, aby se nezničily. Tyto obavy mají kořeny v nedávné minulosti, kdy bývalo složení šamponů podobné mýdlům. Měly tudíž zásadité pH, které poškozuje rohovinu vlasu. V dnešní době je vlasová kosmetika na úplně jiné úrovni. Výrobky jsou obohaceny nejrůznějšími pečujícími látkami, které vlasy vyživují a chrání. Je však důležité zvolit ten správný druh kosmetiky pro váš typ vlasů.

Jak často mýt?
Řiďte se kvalitou své hřívy. Pokud jsou vlasy jemné a rychle se mastí, budou potřebovat jistě častější péči než třeba vysušená hříva se sklonem k lámání. Důležitý je i váš životní styl, práce a prostředí, ve kterém se pohybujete. Jestliže chodíte často cvičit, určitě by nestačilo umýt je jednou týdně. Vlasy zkrátka myjte tak často, jak potřebujete. Klidně i každý den. Ale pozor! Všeho moc škodí. Pokud se vám vlasy hodně mastí a chystáte se mýt si je třikrát denně, pak brzděte! Mohlo by dojít k narušení ochranného kyselého obalu pokožky a chybějící tukové látky se budou produkovat o to rychleji.

Kosmetika je základ  
Pro časté mytí vlasů je nutné používat skutečně kvalitní kosmetiku. Vybírejte pečlivě. Při nadměrném používání  nevhodných šamponů se kůže a vlasy nadměrně vysušují. To se projevuje nejenom zvýšenou suchostí vlasů, jejich lomivostí, ztrátou lesku, ale i tvorbou šupin na kůži a svěděním. Dobře čtěte etikety a vyhýbejte se šamponům, jež obsahují silikony a parabeny. Nic také nezkazíte, pokud pro časté používání zvolíte jemný dětský šampon, který vlasy nezatíží, skvělé jsou například šampony značky Schauma, které nabízejí přírodní výtažky a koupíte je v drogerii za příznivé ceny. Novinkou na trhu je například značka Beology, která nabízí výtažky z mořských řas a hodí se také pro časté mytí.    

Správný postup
Myjete si vlasy jednou či dvakrát týdně? Pak dodržujte obecná doporučení a použijte dvakrát šampon a kondicionér. Tento postup ale není vhodný, pokud si hlavu myjete častěji, například každý druhý den. V takovém případě je vhodné použít šampon jenom jednou. Pamatujte, že je důležité všechny přípravky důkladně vymýt, aby nezůstaly ve vlasech ani na pokožce. Po této proceduře svou kštici zabalte do ručníku a lehce tlakem odsajte přebytečnou vodu, abyste kštici zbytečně nedrhli a nenarušovali.

Eva Šarfová pro portál i60

 

 

 

vlasy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%