Koriandr: milovaný i nenáviděný
Ilustrační foto: pinterest.com

Koriandr: milovaný i nenáviděný

19. 7. 2018

Milovníci asijské kuchyně si bez koriandru svůj život ani nedovedou představit. Kdo jej ochutná poprvé, nemusí hned zrovna jásat. Má totiž velmi specifickou chuť a napoprvé mu v našich končinách propadne asi málokdo.

Pokud ho ale rovnou neodsoudíme, postupně zjistíme, že se nám může stát přítelem a nedocenitelným pomocníkem nejen v kuchyni.

Koriandr setý (Coriandrum sativum)
Mladý vypadá jako plocholistá petržel, vzrostlý pak spíše připomíná kmín, anýz či kopr. V každém případě můžeme mít tuhle jednoletou (někdy i dvouletou) rostlinku z čeledi  miříkovitých stále k dispozici. Velmi dobře totiž vzchází ze semínek a lze ji pěstovat prakticky po celý rok. Koriandr je znám od pradávna, jeho kořeny sahají až do starověké Indie, kde patřil k léčivým přípravkům, vylepšovali jím vína a dokonce byl přidáván do nápojů lásky. Milují ho Egypťané i většina Asie především coby součást kari koření, známý a oblíbený je také v jihoamerických kuchyních. Do Evropy ho nejspíše přivezli staří Římané. Ve Středomoří roste jako planý i ve volné přírodě.  

Chutná i léčí zároveň
Co může být lepšího, když samotné jídlo nejenom chutná, ale i podporuje trávení! Právě v koriandru se takto snoubí chuť s léčebnými účinky. Velmi příznivě podporuje trávení a tvorbu žaludečních šťáv. Čaj pomáhá tlumit bolesti břicha, odstraňuje pocit plnosti, uvolňuje nadmutá střeva. Při revmatických bolestech kloubů využijeme výluh k obkladům. Údajně dokonce posiluje i paměť! Usnadňuje vykašlávání při nemocech dýchacích cest, inhalace výparů udělá dobrou službu při úporné či chronické rýmě. Pozitivně působí také na nervovou soustavu. Kombinace mastných olejů, různých silic a vitaminu C je zkrátka milým zpestřením nejen jídelníčku.  

Pěstuje se takřka sám
Výhodou koriandru je jeho jednoduchá dostupnost a velmi snadné pěstování. Při klasickém jarním výsevu rostlina, která může dorůst výšky až jednoho metru, kvete bíle či růžově v červnu až červenci. Lze vysévat na husto, rozsazovat, postupně stříhat, nechat dozrát až do semínek. Využít můžeme komplet celou bylinu včetně kořene. Nasládlá semínka sklízíme po dozrání, jsou světle hnědá, pak se doporučuje ještě je dosušit. Působí jako přírodní antibiotikum, ochlazují organismus. Pěstovat můžeme v truhlíku, květináči i zahradě, kde spíš využijeme silnější kořeny, jimž jsme dopřáli hloubku. Rostlinky bychom neměli přelévat a je dobré jim vybrat slunné a vzdušné místo. Pak nás odmění bohatou natí. Čerstvé lístky uchováme i v mrazničce, jinak je venkovní rostlina na mráz háklivá.  

Koření králů na talíři
Velké využití má toto koření hlavně v gastronomii: je vhodné k nakládání hub, zeleniny – červené řepy, okurek, k přípravě vepřového, hovězího, jehněčího masa i ryb a mořských plodů.  Jako příměs je přidáváno do chleba, perníku a některých druhů sladkého pečiva. Fandové pro nás dříve exotických kuchyní rádi experimentují s jídly i doma - ono opravdu není špatné někdy vybočit z osvědčeného modelu. Můžete sami vyzkoušet malou ochutnávku ze záplavy receptů, které už zdaleka nejsou neobvyklé ani v Čechách.   

Mrkvová polévka s kokosem:
4 dcl kuřecího vývaru, 4 dcl kokosového mléka, 20 dkg mrkve, 1 cibule, 4 dkg másla, 2 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 polévkovou lžíci (dále jen PL) koriandru, půl polévkové lžíce kari, 1 červená chilli paprička, sůl.

Na másle orestujeme mrkev se zázvorem, přidáme papričku a zalijeme vývarem. Provaříme, dochutíme kokosovým mlékem a hotové rozmixujeme. Jako poslední přijde do talíře hrstka zeleného koriandru.  

Brambory s květákem:
půl kg brambor, 1 střední květák, 2 PL oleje, římský kmín, 1 čajová lžička (dále jen ČL) kurkumy, špetka chilli, hrst natě čerstvého koriandru a 1 ČL mletého.

Brambory uvaříme do poloměkka. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme kmín, chilli a orestujeme. Doplníme květákem a smažíme 5 minut. Pak vložíme brambory, nové koření, lehce podlijeme a ještě cca 10 minut za občasného míchání vaříme. Nakonec posypeme zelenou natí koriandru. Jídlo výborně doplňuje jakýkoliv letní salát.  

Quacamole:
2 avokáda, 2 rajčata, 15 dkg cibule, 4 stroužky česneku, limetka, 80 ml zakysané smetany, koriandr, sůl. Avokádo s cibulí, smetanou a solí rozmačkáme, osolíme. Přidáme česnek, zakápneme limetkou, přisypeme na kostičky nakrájená rajčata, dle chuti koriandr a promícháme.  

Koriandr neodmyslitelně patří k Indii. Hindsky se nazývá dhánja, maráthsky – dhána. Je základní surovinou pro tamní hospodyňky, které jej asi nejvíce využívají při přípravě oblíbeného čatní. Semínka, připomínající chuť citrusů a šalvěje, jsou zase hojně přidávána do sladkého cukroví.  

Bramborové bhádží: 4 brambory, 3 zelené chilli papričky, 1 ČL mleté kurkumy, 1 ČL oleje, 1 ČL hořčičných semínek, 2 cibule, 1 PL koriandrové natě.

Brambory uvaříme, oloupeme, pokrájíme. Na oleji osmažíme cibuli, mletou kurkumu, chilli papričky, pepř, nať a sůl. Přidáme brambory. Zvlášť na pánvi orestujeme hořčičná semínka. Až popraskají, promícháme se směsí a podáváme.  

Caldinha:
květák nebo zelí, 1 kokosový ořech (případně si vypomůžeme kokosovým mlékem v plechovce), čtvrt ČL římského kmínu, 6 kuliček černého pepře, 1 ČL kurkumy, 1 PL semínek koriandru, 5 hřebíčků, 5 cm skořicové kůry, 2 stroužky česneku, 2,5 cm čerstvého zázvoru, 2 najemno nakrájené cibule, 1 najemno nakrájené rajče, 2 PL oleje, 3 zelené chilli papričky.

Zeleninu pokrájíme na drobné kousky. Prosolíme a dáme stranou. Z kokosového ořechu oddělíme řídkou a hustou šťávu. Papričky a ostatní koření rozmixujeme na pastu. Na oleji osmahneme cibulku, přidáme rajče a po chvíli pastu. Zalijeme řídkou šťávou z kokosu, přidáme zeleninu a povaříme, dokud šťáva nezhoustne. Přilijeme zbylou hustou šťávu a ještě krátce provaříme.

bylinky gastronomie
Hodnocení:
(4.3 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%