Čeho se bát? Diabetes, obezita, rakovina střev, nemoci srdce a cév
Ilustrační foto: ingimage.com

Čeho se bát? Diabetes, obezita, rakovina střev, nemoci srdce a cév

18. 7. 2018

Jíme ve spěchu, přejídáme se, všude si dojedeme autem, jídlo občas nahradíme cigaretou. Moderní doba si vybírá svou daň. Právě civilizační nemoci spjaté s nezdravým životním stylem jsou nejčastější příčinou úmrtí Čechů. Trvá i desetiletí, než se projeví.

Civilizačním nemocem se také říká nemoci z blahobytu. Za jejich příčiny se totiž považuje zejména konzumace průmyslově vyrobených potravin, nadměrný příjem vysoce kalorických jídel, alkohol, cigarety a stres. Rozvíjejí se pomalu, mohou se projevit třeba až za 10 či 15 let, proto lidé jejich prevenci nevěnují tolik pozornosti. Namísto zdravého životního stylu se lidé často snaží hledat snadná a rychlá řešení svých problémů.

„Uzdravení nebo zeštíhlení ale nenastanou přes noc. Jedná se o dlouhodobé aktivity, kterým se člověk musí svědomitě věnovat. Krátkodobá řešení naopak zahlcují tělo chemikáliemi a toxiny, které spíše škodí, než aby pomáhaly,” říká Martin Kozák z firmy Aimil Pharmaceuticals, jež nabízí bylinný doplněk BGR-34EU. Složení přípravku vychází z tradičního ajurvédského lékařství, které má více než pět tisíc let starou tradici a zakládá si na čistě přírodní bázi kapslí. Díky svému složení přispívá k regulaci krevního cukru a cholesterolu, zároveň napomáhá kontrole tělesné hmotnosti. Obsažené byliny působí také jako antioxidanty, které čistí tělo od škodlivin, proto se doporučuje i jako prevence nádorových onemocnění.

Obezita zabíjí nepřímo
V České republice je v dospělé populaci více než 50 procent obézních lidí. Hůře jsou na tom muži, nadváhu jich má téměř 60 procent. Obezita narůstá i u dětí. K rozvoji civilizačních nemocí, zejména nemocí srdce a cév či diabetu, přispívá také kouření a nadměrné pití alkoholu. „Na obezitu se sice neumírá přímo, ale zvyšuje riziko většiny nemocí, které nás zabíjejí. Obezita a nadváha zvyšují množství krevního cukru i cholesterolu v krvi, což vede k rozšíření prediabetu i diabetu druhého typu, ale také kardiovaskulárních nemocí i nádorových onemocnění, zejména nádorů střev a konečníku. To jsou nemoci, v důsledku kterých umírají Češi nejvíce a mnohdy předčasně,“ vysvětkuje MUDr. Tomáš Brychrta. 

Poslední výzkumy prokázaly vztah mezi zvýšenou tělesnou váhou a zvýšenou náchylností ke vzniku některých typů nádorů, především rakoviny tlustého střeva. Velkým problémem se stává rovněž diabetes druhého typu, kterým onemocní téměř každý desátý Čech. “Při zjištění prediabetu je základem léčby především změna životního stylu. Pacienti často mívají nadváhu, kromě redukční diety je proto důležité začít i s pravidelnou aerobní fyzickou aktivitou. Optimální je minimálně třicetiminutová aktivita třikrát týdně - rychlá chůze, jízda na kole nebo běh,” upřesňuje Ioannis Svilias, lékař se specializací na endokrinologii a diabetologii.

Nejvíce rizikové je sedavé zaměstnání, polotovary a stres
Na pozoru by se nejvíce měli mít lidé se sedavým zaměstnáním, věčně stresovaní jedinci a nespavci. „S diabetem souvisí i každodenní konzumace zpracovaných polotovarů a nezdravých pochutin ze supermarketů,“ říká diabetoložka Jana Štěpánková. „Také stres se podílí na rozvoji nejen diabetu, ale i všech dalších civilizačních nemocí. Je důležité být v psychické pohodě a dopřát si dostatek spánku,“ dodává Štěpánková. Díky extraktu dřišťálu osinatého přispívá produkt BGR-34EU také zdravé funkci kardiovaskulárního systému, který se tak snáze brání dopadům stresu a psychické nepohody. Mořena srdčitá zase posiluje imunitu, aby se tělo dokázalo lépe bránit nezdravým vlivům okolí, a pískavice řecké seno přispívá k udržení pH rovnováhy v organismu, na které nepříznivě působí nezdravá strava.

Doplněk BGR-34EU je také velkým pomocníkem při snižování nadváhy, protože nezatěžuje důležité orgány, jako například játra či žaludek.  

Choroby, které řadíme mezi civilizační:
•  diabetes mellitus,
•  cévní mozková příhoda,
•  ateroskleróza,
•  infarkt myokardu,
•  obezita,
•  rakovina,
•  deprese,
•  osteoporóza. 

cukrovka zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(2.7 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.