Ženy a víno. Těsné soužití.
Ilustrační foto: ingimage.com

Ženy a víno. Těsné soužití.

17. 7. 2018

Nikdy v minulosti ženy nepily tolik vína, jako nyní. Babičky dnešních žen by se hodně divily, jak běžné je nyní dávat si sklenku vína k obědu, k večeři, k televizi, jen tak při setkání. Dříve bylo zvykem pít víno spíše jen při slavnostních příležitostech. Dnes je vše jinak.

Vinařský fond si nechává každé čtyři roky zpracovávat studii spotřebitelského chování. Jinými slovy, vinaři zjišťují, jak na tom Češi s konzumací vína jsou. Zda pijí méně, stejně či více. Co myslíte? Ano, třetí varianta je správně. A ke změnám dochází především u žen.

„Věta ‚jdeme na víno‘ dříve u žen takřka nebyla slyšet. Během posledních let se stala naprosto běžnou,“ říká Jaroslav Machovec, šéf Vinařského fondu. Zkrátka, tak jako muži chodí na pivo, ženy chodí na víno. Šéf Vinařského fondu uvedl, že poprvé se v průzkumu objevily ženy ve věku pětadvacet až čtyřicet čtyři let jako samostatná spotřebitelská skupina. Vinaři je nazývají mladé příznivkyně vína.

Dříve vůbec nebylo tak časté, že by si mladé ženy zašly do vinárny, do restaurace a popíjely tam víno. „Nepamatuji se, že bychom si s kamarádkami daly láhev v restauraci, když už, tak se otevřela u některé z nás doma a to jen, když byl takzvaný důvod, tedy narozeniny, svátek a tak,“ vypráví osmdesátiletá Věra. „Moje vnučka bere víno podobně jako my braly vodu. Otevírá láhev ke každé večeři, s kamarádkami popíjí i přes den. Nikdy jsem ji neviděla opilou, zvládá práci, děti, domácnost. Ale přesto mi to přijde zvláštní, takto běžně na veřejnosti pít víno. Jen tak, bez důvodu k oslavě. Pro mou generaci je to prostě divné,“ tvrdí.

Další dvě kamarádky ve věku kolem šedesátky naopak říkají, že současný trend vítají: „Je to moc fajn, když si tak dvakrát, třikrát do měsíce zajdeme do vinárny. Dáme si lahvinku, občas to skončí tak, že si po ní dáme ještě každá dvě deci. U vína se pokecá lépe, než u kávy. Taky jsme si nedávno povídaly o tom, že za našeho mládí nebylo běžné, že byly restaurace plné žen, které popíjejí. Nedávno jsme se v jedné rozhlížely a byli tam jen dva muži, ovšem žen asi čtyřicet. A všechny popíjely víno.“

Vinaři jsou nadšení. Ženy totiž tvoří i velkou část lidí, kteří chodí na degustace, na různé akce s vínem spojené, jezdí do vinných sklepů. Lékaři jsou nadšeni méně. Přesněji vůbec. Často se totiž setkávají s dotazy, kolik vína je vlastně tak nějak akorát. Kdy jde o společenskou událost, zábavu, uvolnění a kdy už o nebezpečné hazardování se zdravím. Protože právě u žen se závislost na alkoholu tvoří mnohdy rychleji než u mužů. A velmi často na jejím začátku bylo takové to nevinné posezení s kamarádkami u lahvinky vína.

Bohužel, takových pacientek lékaři evidují čím dál více. Ovšem, pokud to tak špatně nedopadne, je víno velmi příjemným životním společníkem a tak není divu, že na to přichází čím dál více žen, jak těch mladých, tak zralých dam.

A co vlastně Češky rády pijí? Nejčastěji bílá a jemnější vína. V průzkumy zmiňovaly Pálavu, Rulandské šedé, Chardonnay, Sauvignon. Z vín červených nejčastěji pijí Modrý Portugal, Frankovku a Svatovavřinecké. Vinaři tvrdí, že čím dál více dovedou ocenit kvalitu. Celkově se v České republice průměrná měsíční útrata za víno rok od roku zvyšuje, oproti roku 2012 vzrostla z 65 na 379 korun.

gastronomie víno
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%