Zapomeňte na gyros aneb Jaké jídlo si dát v Řecku
Stifado. Typické řecké jídlo. FOTO: ingimage.com

Zapomeňte na gyros aneb Jaké jídlo si dát v Řecku

13. 7. 2018

Je čas přestat si spojovat řeckou kuchyní s gyrosem, souvlaki a rajčatovo-okurkovým salátem s fetou. A také s tím, co se obvykle servíruje v jídelnách hotelů s mezinárodní klientelou. Řecko nabízí mnohem větší skvosty.

Zásada číslo jedna zní: Kdo chce poznat skutečnou řeckou kuchyni, musí vyrazit do místních taveren. Do těch, které jsou co možno nejdál od pláží a center turistických městeček. Ideální jsou ty v zastrčených uličkách.

Zásada číslo dvě: Je předem třeba obhlédnout, zda jsou v pozdní večery plné a zda velkou část hostů tvoří Řekové, ideálně celé řecké rodiny. Ti se zpravidla restauracím snažícím se vyhovět univerzálním chutím turistů z různých koutů světa, tudíž od klasické řecké kuchyně dosti vzdáleným, vyhýbají a vědí, kde se najíst skvěle za mnohem lepší cenu. Protože skvěle se najíst je pro Řeka ta nejdůležitější věc na světě.

Tyto taverny sice vypadají poněkud ušmudlaně ve srovnání s nablýskanými a vyzdobenými restauracemi určenými pro turisty, avšak dají se v nich poznat věci, po kterých si člověk připadá, jako by patřil do party řeckých bohů hodujících na Olympu. Tady jsou tedy jídla, která by v Řecku člověk měl zkusit.

Stifado. V podstatě jde o  obdobu českého guláše, tedy o kousky masa ve šťávě. Bývá jehneční, telecí nebo hovězí. Spolu s ním plavou v talíři malé celé cibulky. Díky neuvěřitelně pestré směsi koření a zvláštní chuti cibulek se masožravci nad takovým talířem dostávají do extáze, která vrcholí zběsilým nakupováním sáčků se směsí koření určených na stifado. A pak doma celou zimu přemýšlejí, proč se jim ho přesto nepodařilo uvařit tak skvělé jako bylo tam v té taverně na tom malém ostrůvku.

Kleftiko. Jde o jehněčí maso s bylinkami a brambory pečené v balíčku. Zkrátka, další překvapení pro milovníky masitých jídel.

Taramasalata. Růžová pasta vyrobená z rybích jiker. Podle popisu a vzhledu nic moc fascinujícího, ale kdo má rád ryby a plody moře, rozhodně by ji měl vyzkoušet. Chuť má zvláštní, těžko k něčemu přirovnatelnou a jako předkrm s čerstvým řeckým bílým chlebem je to zážitek nezapomenutelný. 

Keftedes. Karbanátky, masové kuličky či placičky v rajčatovém omáčce. Ovšem vzhledem k tomu, že Řekové do nich přidávají obrovské množství bylinek a jejich rajčata se s tím, co si Evropan nakupující rajčata v supermarketu, nedají co do chuti a barvy srovnat, jde opět o zážitek.

Fava. Na toto jídlo nenatrefíte všude v Řecku, ale časté je například na Kykladských ostrovech, například na Santorini. Jde totiž o luštěninu, která roste v tamní sopečné půdě. Z ní je vytvořená pasta, tak trochu obdoba mnohem známějšího arabského hummusu. Na misku této pasty se dávají kapary a karamelizovaná cibule. Jde o předkrm, kterého se zpravidla člověk nacpe tolik, že na hlavní jídlo dojde síla.

Kataifi. Milovníci sladkostí by bez seznámení se s touto věcí neměli Řecko opouštět. Jde o dezert, jehož vzhled se dá nejlépe vyjádřit slovem chlupáč. Zkrátka hromádka něčeho, co připomíná vlasové nudle. V nich je zabalená směs ořechů a tymiánového medu. Je to brutálně sladké, špatně se to jí, protože med teče, kape, proudí z talířků i úst,  ale kombinace chutí je neobvyklá a vyvážená. Ideální dát si chlupáče jako dezert v nějaké zastrčené rodinné taverně nebo si ho koupit v místní cukrárně. Skutečné řecké jídlo je totiž výrazné, ať už jde o pokrm sladký, zeleninový či masitý. To je jeho typický rys. Všeho je v něm hodně.

Tam, kde Čech dá trochu koření, Řek nasype celou hrst, mnohdy dvě. Někomu ta brutální plnost jídel vyhovovat nemusí, proto se v hotelích a restauracích určených pro turisty často snaží jídla přizpůsobovat takzvaným univerzálním chutím. Ale to pravé božské Řecko je v těch nenápadných zaplněných tavernách, ve kterých dlouho do noci běhají děti, psi a kočky, med tam teče proudem a cibulky bublají ve směsi tymiánu, česneku a rajčat.

cestování Řecko
Hodnocení:
(4.7 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%