Lannův kříž uprostřed ticha
Foto: autorka

Lannův kříž uprostřed ticha

13. 7. 2018

Třeboňsko je v letním období stále více vyhledávané cykloturisty, než milovníky pěší chůze. Jak by ne, v rovinaté krajině se v sedle jízdního kola za jedno dopoledne hravě ujede třicet i více kilometrů, a to i s několika odpočinkovými chvílemi. Pokud má člověk vlastní zásoby tekutin a tyčinek, vyplatí se trochu sjet z vyznačené cesty a podívat se na skupinu balvanů skrývající se uprostřed lesa nedaleko zámku Jemčina.

Na obrovském kameni je umístěn kříž, pod ním pamětní deska připomínající ukončení těžby dřeva v roce 1854. Pod uvedenými jmény se skrývají loďmistr, majitel panství a lesmistr. Kdo je kdo, si zájemci určitě přeloží, nebo najdou v literatuře, nebo na internetu. Alespoň maličko necháme místo zahalené do tajemství.

K Lannovu kříži je možné se dostat z několika stran. Od zámku Jemčina po červené turistické značce, ze které vede odbočka vlevo pod názvem Srnčí. Nebo od Kardašovy Řečice přes Cikar po cyklistické trase 1170. Za rybníkem Holná se vydáte doprava po Vydýmačské cestě a po několika desítkách metrů cestou Pikerka k rozcestí s cedulkou ukazující směr k Lannovu kříži. Nebo z opačné strany, ale zdatným turistům, kteří umějí číst v mapě, je popis cesty totéž, jako nosit sovy do Athén. Ke cti místních je nutné dodat, že asi před dvěma lety se na křižovatkách lesních cest na nejfrekventovanějších trasách objevily cedulky s názvy, proto je orientace podle mapy v těchto místech snadná. Ale pozor, skaliska jsou v lese dobře ukrytá, člověk musí mít obrazně řečeno oči na stopkách.

Lannův kříž je místo, kde si při bezvětří doslova vychutnáte ticho a klid. Stačí se opřít o skálu, nebo o strom, zavřít oči a do ticha se zaposlouchat. Žádný lidský hlas, žádný motor projíždějícího auta, žádný hukot sekaček na trávu, žádné štěkání psů. Jen občasné ptačí štěbetání. Snad tento hezký kout nedojde k úhoně, pokud si k němu lidé najdou cestu. Za přírodu prosím, než odejdete, podívejte se, zda vám z kapsy nevypadl papírový kapesník, nebo zda jste někde nezapomněli plastovou láhev. To se může stát i v zápalu hry. V této lokalitě je totiž také umístěna keška celosvětové hry geocaching. A v okolí je hodně borůvčí.

 

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.