Tip na výlet: Špulka
Přízemí rozhledny Špulka. FOTO: autorka

Tip na výlet: Špulka

9. 7. 2018

Představte si, že jedna rozhledna, jejíž výstavba byla dokončena teprve v roce 2014, má tento starý krásný tvar a odtud i název - ŠPULKA. Chtěla bych Vám její zdolání doporučit, protože mne opravdu nadchla, a to hned z více důvodů.

  1. Je snadno dostupná pro každého, komu nedělá potíže jít po schodech. Těch je zde jen 150 a schodiště je točité, ale dostatečně široké, tudíž pohodlné a bezpečné. Rozhledna se nachází jen zhruba 15 km od Benešova, východním směrem.
  2. Dostanete se pod ni i běžným linkovým autobusem. Bydlíte-li v Praze, nebo tam pobýváte na více dní, pak můžete jet vlakem z Prahy do Benešova. Tam po východu z nádraží ČD přejdete ulici a hned se ocitnete na autobusovém nádraží. Čekání na další spojení si můžete zkrátit v příjemném sousedním Občerstvení, kde je vchod ze společné chodby doleva k výrobkům z uzenin a teplé i studené kuchyně, zatímco doprava se dostanete do příjemné cukrárny s dobrým kafíčkem i množstvím dortíků. Ze stanoviště č. 16 odjíždí autobus ve směru na Divišov. Přímo v autobuse si koupíte jízdenku do zastávky Lbosín – rozcestí (v době naší návštěvy stála jízdenka 25 Kč za osobu). Teď už Vás čeká jen nenáročná pěší cesta, nejprve asi 200 m zpět po silnici a pak dle značek zhruba 1 km na kopec, který není nikterak příkrý. Mimochodem tu rozhlednu již spatříte za sebou, hned jak vystoupíte z autobusu.
  3. Směrovka Vás zavede ke třešni, tehdy byla obalena dozrávajícími chrupkami. Tam je také parkoviště pro osobní auta. (Autem můžete dobře přijet i po dálnici D1 a sjet u Šternova, směr Divišov, Lbosín). Dál už se musí jen po svých.
  4. Cestou se můžete zastavit v příjemném dřevěném altánu, z něhož je nejen hezký výhled do krajiny, ale můžete si tam dokonce zahrát i Člověče, nezlob se s figurkami ve tvaru špulky. Krásné zpestření pro děti, ale hrát mohou samozřejmě i dospělí.
    Je tam možno také „jako“ vylovit ryby, poučit se o včelkách a pak si všímat jednotlivých zastavení na „Ptačí stezce“, která Vás dovede až k rozhledně. Jistě oceníte i ekologický záchod – zelená kabinka, která je udržovaná v čistotě a nachází se v lese, asi v polovině cesty.
  5. Mezi stromy se Vám za chvíli kráska Špulka ukáže v plné parádě. Je ze stříbřitého kovu a zábradlí kolem dokola je od zdola až nahoru z masivního dřeva, které jí přidává na kráse. Zajímavá je i kamenná plocha pod rozhlednou. Kameny jsou poskládány tak, že vyznačují hranice všech 21 obcí, za jejichž podpory vznikala. Každá ta obec zde má i svůj informační panel. Špulka tak i symbolicky vyznačuje jakési vzájemné propojení nitkami mezi všemi obcemi zde zastoupenými.
  6. Rozhledna Špulka má sice výšku jen 46,6 m a stojí na kopci Březák v nadmořské výšce 533 metrů, je však uprostřed mikroregionu, který leží poblíž významných památek, jakými jsou hrad Český Šternberk či zámky Jemniště a Konopiště. (Jedete-li autem, pak lehce stihnete po zdolání rozhledny podívat se i do některého z výše uvedených památkových objektů).
  7. Teď už víte všechno, tak můžete začít stoupat vzhůru a kochat se pěknými výhledy na tu naši krásnou zem. Spatříte směrem k západu město Benešov a hned vedle doleva mezi lesy i malou část zámku Konopiště (to ovšem musíte usilovně hledat), nebo k jihu se otevírá pohled až k Blaníku.
  8. Výborné je, že rozhledna je přístupná zcela zdarma a otevřená každý den. Pak si ještě můžete zakoupit hned vedle rozhledny pohlednice, dále teplé i studené nápoje a nějaké oplatky, případně párek.
  9. Celostátním klubem přátel rozhleden byla Špulka vyhlášena v roce 2014 za nejkrásnější rozhlednu otevřenou v tom roce. Zatím sem neproudí velké davy turistů, tak je zde zejména ve všedních dnech příjemně klidno. Ptáčci Vám zpívají nad hlavami, les voní, v dáli se pasou koně, jedním slovem – idylka.
  10. Věřím, že když Vám vyjde jasné počasí, určitě si po výletě řeknete: tak tento tip stál za to!
cestování Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%