Podběl lékařský je dobrý na průdušky, hojí i pásový opar
ilustrační foto: pixabay.com

Podběl lékařský je dobrý na průdušky, hojí i pásový opar

12. 7. 2018

Tato malá rostlina, jejíž květy vypadají jako sluníčka a září do dáli, začíná kvést v době, kdy teprve začíná rašit tráva. Najdeme ji na holých stráních, štěrkových plackách a rumištích. Nejraději roste na jílovitých půdách.

Je to všestranná bylinka. Proto si ji nasušte, bude se vám hodit po celý rok.

Kvete od března do dubna. Právě v tuto dobu sbíráme jeho květy. Snažíme se je sbírat za suchého počasí. Květy sušíme v tmavé místnosti nebo v sušičce maximálně při 40 stupních Celsia. Sbíráme i listy a ty sušíme rychle na světle, aby nezčernaly.

Využití
Pomáhá při kašli, onemocnění horních cest dýchacích, je vhodný i pro astmatiky. Má protizánětlivé účinky. Vyvarovat by se ho měly těhotné ženy, kojící matky a děti. Nelze ho užívat dlouhodobě.

Listy používáme na zábaly, ale lze z nich připravit čaj nebo odvar. Také z nich můžeme připravit i obklady na prsa. Když listy povaříme a přiložíme je na pásový opar, tak urychlíme jeho hojení.

Čaj
Vrchovatou lžičku květů spařte 250 ml vody a nechte krátce vyluhovat. Můžet si jej osladit i medem.

Obklad
Z čerstvých rozmělněných listů  přikládejte například na průdušky.

Inhalace
Ideální je pro odhlenění. Postačí spařit 1 lžíci květů a můžete s ručníkem přes hlavu inhalovat i vícekráte za den.

Nakonec jsem nechala recept na sirup. Jeho příprava je trošku delší, ale výsledek stojí za to.

500 ks rozkvétajících květů podbělu
100 ks mladých lístků
2kg cukru krupice
šťáva ze 2 bio citronů

Květy na 20 minut namočíme, aby se vyplavili broučci. Pak probereme a necháme odkapat. Listy i se stopkou omyjeme a nasekáme tak, aby z nich tekla šťáva. A oboje smícháme dohromady. 3-5 litrové sklenice plníme vrstvami listů a květů a cukrem. Cukr vždy pokapeme citronovou šťávou. Jakmile sklenici zaplníme, tak ji uzavřeme. Víko sklenice zabalíme do folie a celou sklenici obalíme bublinkovou folií. Sklenice musí být vodotěsná. Pak ji zakopeme na zahradě do země. A tam ji ponecháme 8 týdnů. Po 8 týdnech obsah láhve scedíme. Nejprve na hrubo a potom přes plátno nebo jemné síto. Sirup musí být čirý.

Můžeme jej scedit do lahví a uchovat v lednici. Nebo jej můžeme i vysterilizovat. Také lze sirup přivést k varu, povařit 1 minutu a uzavřít do sklenic.

Nejúčinnější je však sirup ponechaný v lednici.

S využitím zdroje: Rastliny v kozmetice, autoři B.Hlava,F.Starý,F.Pospíšil

 

Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

TÉMATA
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Sbírám...
Dana Puchalská
Babička ho dělala a byl vynikající.
Eliška Murasová
Dano, zdá se mi , že ho za mého mlada bylo víc, ted už vůbec nepotkávám.Ten sirup si děláte?
Dana Puchalská
Broučky můžeme ekologicky a humanne zlikvidovat nebo hodit slepici.
Zuzana Pivcová
Podběl jsme vždy dostávaly v dětství jako čaj na pocení. Sama jsem ho ráda trhala, jeho stonky byly takové atypické.
Věra Ježková
A co uděláme s vyplavenými broučky? :-)
Naděžda Špásová
Tak o podbělu vím a dokonce bych ho i poznala. Čaj je moc dobrý. Taky už jsem ho delší dobu neviděla. :-)
ivana kosťunová
Bohužel, nějak ho v poslední době nikde nevidím