Pilát lékařský - pro ty, kteří trpí častým kašlem
Ilustrační foto: wikipedia.commons

Pilát lékařský - pro ty, kteří trpí častým kašlem

8. 7. 2018

Tato bylinka s krásnými modrými květy dorůstá výšky kolem 80 cm. Později se květy zbarví do modrofialové až nachové barvy. Kvete od května do října. 

Najdeme ji tam, kde je slunečno, například na travnatých stráních, suchých loukách, při okrajích cest i v kamenolomech. Sbíráme celou kvetoucí nať.

Bylinku by neměly užívat těhotné ženy, kojící matky a malé děti.

Využití
Tlumí vysilující kašel, zastaralé nebo chronické plicní nemoci - které vzdorují klasické léčbě (bronchitida,astma), je vhodná při akutních bakteriálních nemocech - TBC, zápal plic, je vhodná i na zevní použití na opary ve formě odvaru a na špatně se hojící rány

Tinktura
Čerstvou kvetoucí nať natrháme na malé kousky a zalijeme 40% lihem (vodkou) tak, aby byla potopená. Necháme 7 dní vyluhovat v uzavřené sklenici. Poté slijeme, vymačkáme všechnu tekutinu a přecedíme přes plátno. Uchováváme v dobře uzavřených nádobách. Léčivé účinky si uchová až 5 let.

Nálev
Kávovou lžičku byliny zalijeme 1/4 litrem vroucí vody. Necháme 20 minut vyluhovat. Slijeme do termosky a užíváme 1 polévkovou lžíci až 4x denně.

Čerstvá šťáva
Kvetoucí nať odšťavíme na odšťavňovači nebo pomeleme v mlýnku na maso a vymačkáme všechnu šťávu. Užíváme 2 kávové lžičky 4x denně při těžších plicních nemocech. Je o hodně účinnější než nálev, protože jeho působení je razantnější.

Odvar
Bylinku dejte do nádoby, zalijte vodou a nechte přejít cca 10 minut varem. Poté přeceďte a vychladlý je vhodný  na zevní použití.

Informace jsem čerpala z různých knih o bylinkách, co jsem za léta nasbírala.

bylinky příroda
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%