O revizi a křtu
Foto: autorka

O revizi a křtu

2. 7. 2018

…Revize skončila a na další raději nemyslíme!...

Těmito slovy končila zpráva o revizi před pěti lety. Musím říct, že jsme opravdu poctivě na revizi nemysleli. Ovšem je jeden element, který naopak na revizi myslel velmi poctivě. ČAS! Bez servítků nám připomněl, že nejen uplynulo pět let, že nejen přišel čas kontroly knihovního fondu, ale že se i podepsaly na naší tváři. Leč zanechme stesků a s „chutí do toho a půl je hotovo“.

Knihovna zjišťuje skutečný stav svého fondu. Před zahájením revize je třeba otevřít revizní program a zapojit skener. Každá kniha se vezme z regálu do ruky a pomocí čtečky nebo ručního skeneru se ověří její identifikační kód. Vyřadí se knihy staré a poškozené. Kromě toho, že revize prověří skutečný i obsahový stav knihovního fondu, připomene nám i "poklady", na které se časem pozapomnělo, protože se už tolik nepůjčují, a redukovaný fond tak dá vyniknout knížkám, které se v množství těch nečtených dosud skrývaly.

V naší knihovně proběhla pravidelná revize v časovém období od 20. června do 27. června 2018 za účasti knihovnice a pracovnic střediskové knihovny KMHK. Je možné, aby „statistika, která nudou je“, přinesla příjemné a milé zpestření revizní práce? Říkáte, není! Do 21. června jsem si myslela totéž. Ovšem jsou výjimky potvrzující pravidlo. Křest! V knihovně? Ano! Křest knihy při revizi? Nikoliv…

… před zahájením revize je třeba otevřít revizní program a zapojit skener/y…

Ovšem jestliže jsou oba nefunkční, je potřeba situaci řešit. Pokud lze opravit, opravit - OÚ, pokud nelze, koupit  – NOVÝ SKENER - KMHK. Stalo se. A protože je opravdu „šumný“, usoudily jsme, že si zaslouží jméno.

Bruno

A tak byl 21. června pokřtěn jménem BRUNO.
Tři kmotry mu popřály hlavně zdraví, dlouhá léta a dobré zacházení.

Po dobře provedené revizi získá knihovník přesná čísla o stavu knižního fondu v knihovně. O výsledku revize knihovního fondu je sepsán zápis.

Tak zase za pět let!
Ano, revize knihovního fondu v knihovnách do 100 000 svazků se provádí jednou za 5 let.

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%