Šlofíček po obědě? Ano!
Ilustrační foto: ingimage.com

Šlofíček po obědě? Ano!

2. 7. 2018

Někdo tomu říká, že si dá dvacet. Někdo, že si dá šlofíčka. Pro jiného je naopak nepředstavitelné jít se prospat během dne. Lékaři se však čím dál více přiklánějí k názoru, že kdo tak dělá, dobře dělá.  

Každý, kdo jezdí do Středomoří, ví svoje. V poledním vedru se tam zavřou obchody, často i restaurace, zkrátka život utichne. Místní lidé si jdou lehnout, trochu se prospat, aby byli čilí večer, pozdě do noci, kdy tam život naopak vypuká.

U nás je k poobědovému šlofíčku trochu jiný přístup. Jeho provozovatelé slyší reakce typu: Ty jsi lenoch. Není ti dobře? Co budeš dělat v noci? Ovšem pozor. Evropská společnost kardiologů vydala zprávu, ve které takové  poležení doslova doporučuje. Jistě, ne každý si může dovolit jít si během dne lehnout. V době, kdy chodíme do zaměstnání, je to prakticky vyloučené. Ale později, v penzi, to možné je, tak proč to nezkusit?

Závěry kardiologů jsou více než výmluvné. „Polední spánek má pozitivní účinky,“ tvrdí autor studie Manolis Kallistratos, který zkoumal čtyři sta mužů a žen ve věku kolem šedesátky, kteří měli zvýšený krevní tlak. Tvrdí, že lidé, kteří si chodili pospat během dne, měli v celodenním průměru o pět procent nižší tlak než ti, kteří zásadně chodili spát až pozdě večer. Snížení tlaku se u těch pospávačů projevovalo trvale, během nočního spánku bylo dokonce nižší o šest procent. Zdá se tedy, že šlofíček měl vliv na jejich celkový trvalý stav. „Ty hodnoty se mohou zdát bezvýznamné, ale snížení o pouhé dvě procent může snížit kardiovaskulární problémy až o deset procent,“ uvedl lékař Kallistratos. Jak se dá odvodit z jeho jména, jde o řeckého lékaře, takže není divu, že chtěl světu ukázat, že přes den pospávající Řekové nejsou lenoši, jak si někdo někdy myslí, nýbrž moudří lidé pečující o své zdraví.

Ve studii lékaři připomínají, že mnohé úspěšné osobnosti si zcela běžně dopřávaly přes den poležení či přímo spánek. Například bývalá britská premiérka Margaret Thatcherová byla známá tím, že si kolem třetí hodiny zásadně nepřála být rušena. Copak asi dělala? Stejně tak Winston Churchill tvrdí, že mezi obědem a večeří je dobré si lehnout. Další studie amerických vědců ukázaly, že spánek po obědě výrazně zlepšuje pozornost a produktivitu. Není třeba spát dlouho, stačí prý i dvacet minut. 

Jistě, mnoho lidí namítne, že se jim usnout nepodaří. Prý to není třeba, často pomůže jen to, že si člověk lehne, zklidní se, odpoutá myšlenky od toho, co dělal před tím. Spánek přijde nebo nepřijde, každopádně dojde k určitému zklidnění se, k odpočinku. Vědci z Colorada pustili do světa zprávu, podle které děti, které chodí po obědě spát, po probuzení projevují větší zájem o hru, o učení, jsou radostné a veselé. Naopak děti, které po obědě spát nechodily, časem měly úzkosti a byly celkově méně úspěšné než malí spáči.

Mnozí lidé v této souvislosti namítají, že spát přes den nemohou, protože se jim pak nedaří usnout v noci. Lékaři upozorňují, že denní pospání rozhodně nemá nahradit noční spánek. Ten musí být vydatný, hluboký, dlouhý. Takže, kdo zalehne po obědě a vstává v pět odpoledne, nečiní dobře. Zdravý šlofíček má být krátký, jde spíše o jakési zklidnění se a odpočinutí si, než o hluboký spánek. 

Mnozí lidé, kteří si ho pravidelně dopřávají, říkají, že se časem naučili si takový stav navodit, i když se jim třeba zpočátku zdálo, že se jim usnout nepodaří. Zkrátka, pospání se stalo jejich rituálem, úkonem, který se naučili. Takže, pokud někdo bude mít chuť to zkusit a od svého okolí uslyší, že je lenoch, má skvělý argument: Šlofíček je zdravý, potvrdili to vědci.

životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

16%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

13%