Tip na výlet: Český ráj
FOTO: autorka

Tip na výlet: Český ráj

30. 6. 2018

Exod Blansko - sekce seniorů pořádal ve dnech 17. - 22. 6. 2018 poznávací zájezd do Českého ráje. Ubytováni jsme byli v hotelu SKÁLA  Malá Skála, kde jsme měli možnost využít i saunu, vířivku, masáže a odtud vyjížděli autobusem na mnohá zajímavá místa. Také jsme si prošli i celé okolí hotelu, kde už bydlely ve stanech u řeky Jizery děti ze škol v přírodě. 

Prvním dnem byla zastávka na rokokovém zámku Nové Hrady ve východních Čechách u Litomyšle, kde jsme si prohlédli jak nádherný zámek, tak i překrásné a vzorně udržované zámecké zahrady.

V zámku je umístěna expozice nábytkářského umění, ale měli jsme i možnost navštívit soukromé prostory majitelů. Rodina Kučerova zde už 20 let provádí obnovu a zvelebování novohradského areálu. Rozsáhlé rekonstrukce realizují doposud ze soukromých peněz - zcela bez účasti státu či evropské podpory - zámek i zahrady jsou skutečně překrásné...

Dále jsme vyjeli na Kozákov - nejvyšší horu Českého ráje, a kdo měl zájem, tak si vyšlapal 124 schodů na rozhlednu - byl zde skutečně nádherný pohled do okolí.

Také jsme vystoupali i na Vranov - Pantheon... Hrad na úzkém strmém skalním hřebeni nad Malou Skálou zde stál již v 15. století - na počátku 19. století byl přeměněn na romantický Pantheon. Po cestičkách, schodech a můstcích v areálu jsme se dostali na nejvyšší skálu vyčnívající přes 130 metrů nad hladinu protékající řeky Jizery.

Viděli jsme i Drábské světničky - skutečně všechna skalní města Českého ráje nemají v Evropě obdobu.

Navštívili jsme také zámek Sychrov, který nás všechny zaujal - je perlou regionu Český ráj a patří k nejnavštěvovanějším objektům v Čechách.

V Turnově jsme obdivovali samotné město a měli možnost navštívit muzea, někteří z nás viděli i krátkou přehlídku výroby českých granátů.

Zřícenina hradu Trosky se svými mnoha schody do zpřístupnělých vyhlídek nám dala zabrat - na okolní krajinu jsme shlíželi z vyhlídek dvou věží nazývané Baba a Panna.

Prohlídka celých Prachovských skal byla sice náročná - ale zdolali jsme to většinou všichni a byli za to odměněni krásnými a jedinečnými výhledy.

Cesta lanovkou na Ještěd byla už pro nás jedinečnou hračkou, tak jako prohlídka náměstí v Liberci a překrásné radnice. Následovala cesta autobusem a pak nádherná delší procházka malebným Kryštofovým údolím se svými nádhernými roubenými chaloupkami, orlojem i Domem řemesel.

Jablonec nad Nisou se svými muzei skla a bižuterie nás přímo ohromil svými překrásnými výtvory...

Celý turistický program jsme zakončili v Adršpachu.

Český ráj je krajinou s tím nejkrásnějším jménem, jedinečným způsobem se zde spojují krásy přírody s tisíciletým působením člověka. I když jsem dostala SMS, že celá naše zem je ráj - je to pravda a také to mohu potvrdit.

Ale ty lesnaté vrchy a údolí s fantasticky modelovanými útvary pískovcových skal jsme viděli právě jen tam.

Počasí jsme měli celý týden nádherné - plné sluníčka a pohody i dobré nálady - takže dnes, kdy u nás od rána prší, na to velmi ráda vzpomínám...

PS.  Děkuji Vám všem mnohým a velmi obětavým a nezištným přátelům, kteří jste mi pomáhali na dálku se naučit jak vkládat fotografie k článku i jak mám dělat popisky.

Trochu se mi to začíná dařit i když musím opravdu přiznat, že i občas ještě udělám nějakou chybu. Ale už vím jak na to, za to Vám všem, kteří jste mi dobrou radou pomáhali patří můj velikánský dík...

 

 

 

cestování Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%