Unikátní přírodní labyrint v Brandýse nad Orlicí láká na noční bloudění a prázdninové výlety
FOTO: autor

Unikátní přírodní labyrint v Brandýse nad Orlicí láká na noční bloudění a prázdninové výlety

28. 6. 2018

Do další, už jedenácté návštěvnické sezony vstoupil na jaře unikátní přírodní labyrint, který se nachází na břehu Tiché Orlice v Brandýse nad Orlicí hned u monumentálního památníku Jana Amose Komenského.

Labyrint tvoří 2003 habrů a stal se za deset let existence oblíbeným cílem výletů. Provozovatelé do něho lákají slovy: Přijďte si zabloudit uličkami z habrů, najděte střed a poté se vraťte zpět, aniž byste znovu zabloudili. Zdá se Vám to lehké?

Budete překvapeni, ale není tomu tak! Půdorys habrového labyrintu tvoří zjednodušená, azimutálně pojatá kresba zemské koule, kde hlavní poledníky a rovnoběžky jsou rafinovaně přerušované a komplikují tak cestu do středu. A samozřejmě i cestu zpět,“ lákají nadšenci, kteří labyrint vybudovali a každý rok ho ošetřují.

Bludiště inspirované knihou Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce také prošlo před několika lety většími úpravami než jindy, museli jsme provést omlazovací řez.

„Habrům jsme nechali ořezat korunky, aby se ozelenily dole. Koruny habrů už byly hodně mohutné a na spodní větve bludiště nešlo sluníčko. Zlepšili jsme přístup světla k habrům,“ vysvětluje šéf sdružení Brandýs ve světě Zdeněk Držmíšek.

Podobu labyrintu a plastiky v něm navrhl a vytvořil výtvarník David Růžička. Už před pěti lety se provozovatelů labyrintu podařilo zavést elektřinu do sklípku pod pomníkem Jana Amose Komenského, k pomníku a také do labyrintu. „Osvětlení nám umožňuje nasvítit Komenského pomník, to byl hlavní záměr. Díky osvětlení budeme moci pořádat uvnitř sklípku koncerty a výstavy i večer,“ říká Zdeněk Držmíšek.

Netradiční zelené bludiště navštěvuje každý rok tisíce lidí a je jich podle provozovatelů stále více. Labyrintu pomáhá v návštěvnosti i to, že leží na velmi oblíbené cyklostezce podél Tiché Orlice, která vede z Letohradu přes Brandýs nad Orlicí až do Chocně a využívají ji jak cyklisté, tak lidé na kolečkových bruslích.

O prázdninách, tedy od 1. července je habrový labyrint v Brandýse nad Orlicí otevřený denně. Ale ještě den předtím, v sobotu 30. června se v něm uskuteční Noční bloudění labyrintem. Začíná v 21 hodin večer a každou čtvrthodinu se vydá do labyrintu jedna parta bludičů.

První půjdou ti, co se už těší do postýlek, pak ti, co se nemohou dočkat. Za nimi půjdou ti, kteří jsou v labyrintu poprvé, poté ti, co jsou zvědaví, ti, co jsou trpěliví. Pak ti, kteří přišli po desáté. Atak dále a tak dále. Naposledy vyrazí ve 23 hodin do temného labyrintu ti, co jsou nadšení.

 

Petr Broulík

 

 

 

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%