Proč vyzkoušet nordic walking?
Ilustrační foto: Spa hotel Lanterna

Proč vyzkoušet nordic walking?

26. 6. 2018

Nordic walking je nejen oblíbenou aktivitou sportovců a turistů, ale představuje dostupný sport pro každého, kdo si chce zlepšit fyzickou kondici nebo shodit pár nadbytečných kil. Chůzi s hůlkami zvládne každý, ale má svá pravidla.

Podle lékařů se jedná o jeden z nejzdravějších sportů. Umožňuje aktivně zapojit a posílit 90 procent svalů celého těla, pomáhá zlepšit pohyblivost páteře, a tak uvolnit napětí krčních, ramenních a mezilopatkových svalů, přispívá ke správnému držení těla, posiluje oběhový systém a dýchací ústrojí, zlepšuje koordinaci pohybů i metabolismus. Hole snižují zátěž kladenou na klouby a zajišťují lepší stabilitu.

„Stejně jako spousta jiných zajímavých věcí, i nordic walking vznikl vlastně náhodou. Když se měl 5. ledna v roce 1988 konat v Helsinkách závod na běžkách, příroda zklamala – nenapadl sníh, a tak hrozilo, že se závod zruší. Organizátoři dostali nápad, který se později ukázal jako geniální,“ přibližuje počátky populární „severské chůze“ Martina Žáčková ze Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích v Beskydech, kde je možné se naučit správným základům severské chůze.

Závodníci tehdy vyrazili na trasu bez lyží, pouze s hůlkami, a nový sport byl na světě. Netrvalo dlouho a rychle se rozšířil z rodného Finska po celé Skandinávii. Dalším pozitivem je, že díky severské chůzi se začali věnovat turistice a pohybu i lidé, které by jinak samotná chůze nebavila. S hůlkami jsou i procházky zábavnější, zvláště když se vyrazí s partou podobně naladěných přátel. Navíc neexistují téměř žádná omezení, nordic walking lze doporučit i lidem s nadváhou nebo seniorům, pro které je severská chůze velmi šetrná a přitom efektivní – posiluje se při ní srdce i komplexně celý pohybový aparát.

Lékaři tuto aktivitu doporučují například lidem s osteoporózou nebo artrózou, v rámci rehabilitace u řady onemocnění pohybového systému nebo poúrazových stavů a například i po operacích srdce. Oproti běžné chůzi se dá navíc při nordic walkingu spálit o 20 procent více kalorií (za hodinu až 400 kalorií) a tělo se díky tomu naučí lépe hospodařit s cholesterolem.

Jak na to?
Spousta lidí si ovšem plete nordic walking s obyčejnou procházkou s trekingovými holemi. I tento sport je totiž třeba se naučit. „Základem je efektivní koordinace nohou a paží, kdy se střídá pravá ruka s levou nohou a naopak. Všemu napomáhá správný odraz pomocí holí. Pohyb nohou je veden přes patu, celé chodidlo až ke špičce palce, prsty směřují vpřed. Snažte se držet tělo vzpřímeně – hlavu v prodloužení páteře, hrudník otevřený, záda rovná, ramena stažená směrem od uší, pohled směřuje vpřed.

Rytmus pohybu je pravidelný, svižný: co krok, to odpich holí. Boky a trup se nevytáčejí. Výhodou je, že tento sport lze praktikovat kdekoli a je potřeba pouze minimální investice. Nejlepší je vyrazit na procházku v přírodě, skvěle také poslouží park v centru města anebo nábřeží. Náročné není ani vybavení – hůlky (trekové nebo přímo nordic walkingové), tenisky, oblečení, ve kterém je možné se volně hýbat a zapotit.

Na delší výlety přijde vhod baťůžek nebo ledvinka, která má držák na pití. Poslední rada na závěr: nenechejte se odradit! Protože dotazy typu „kde jste si zapomněli lyže“, jsou velmi časté.

sport
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%