Desatero ideálního muže
Foto: archiv autora

Desatero ideálního muže

22. 6. 2018

Na téma „ideální muž“ bylo (především ženami) vysloveno již tolik moudře duchaplných a duchaplně moudrých slov, že přijít s nějakým novým, překvapivým názorem asi nelze. Možná pouze v případě pichlavě satirického, štiplavě ironického nebo humorně kousavého aforismu lze ještě něco nového vyslovit. Jsa ovšem muž, nemohu se o něco takového pokoušet, aniž bych mezi mužskou částí ctěného čtenářstva neztratil čest. Uchopím tedy téma „ideální muž“ zcela seriozně, s vážností odpovídající důležitosti problému a mému věku. Nebude určitě od věci připomenout, jak to s ženským požadavkem mužského ideálu doopravdy je.

Hned na začátku mohu směle konstatovat, že ideální muž nikdy neexistoval, neexistuje a ani existovat nebude. To abych vás, chlapi, uklidnil. Takzvaný ideál muže je pouhá estetická kategorie, která má ženám usnadnit orientaci v nich samotných. Ženy se totiž zaobírají rozličnými ideály celý život, od ideálu vlastní postavy, přes ideální oblečení a k němu ideálně odpovídajícímu mejkapu, až tedy po již zmíněného ideálního muže. A jejich představa „ideálu“ (čehokoliv) je neustále ve vývoji, neboť se ženy vyvíjejí, jako se vyvíjí všechno ostatní na světě. Některé jsou nakonec vyvinutější, jiné méně. Ale to nehraje v jejich profilaci ideálního muže až tak zásadní roli, abych se tím musel nyní zabývat. Určitou (a nezanedbatelnou) roli v posuzování ideálu však hraje věk ženy - patnáctiletá, nevybouřená dívka si vyhněte ve své duši ideál muže jinak než pětapadesátiletá žena, přece jen už trochu zklidněná. Výjimky jistě budou toto pravidlo potvrzovat. Pro účel této úvahy sjednotím tedy názory žen z různých věkových kategorií do řekněme univerzálního „desatera“ na ideálního muže. Bude to pohled jistě blízký jak patnáctileté dívce, tak pětapadesátileté ženě.

Nuže, jaký je ten univerzální ideál muže?

1. VZHLED. Na vzhledu záleží. Jen v situacích, kterým se říká stav nouze, tvrdí ženy opak. Dobrý vzhled muže však není totéž, co krasavec, hezounek, model. Na krasavce s vypracovaným tělem se ženy určitě rády podívají, ať na krasavce oblečeného nebo vysvlečeného, ale jít s ním bok po boku životem nemají ani pomyšlení. Málokterá totiž snese, aby jejich muže lačně okukovala jiná žena. Ideálem je muž střídmý, čistý, upravený, takzvaně pohledný, s mužným, ale upraveným strništěm na tváři, eventuálně se toleruje mírné pivní bříško. To je pro muže celkem splnitelné (bříško zvláště). Jenže ženy po mužích tuto pohlednost vyžadují ráno, v poledne, večer, v noci. Tedy pořád. To je nesplnitelné i pro ideálního muže. To by nesměly být vynalezeny tepláky s vytahanými koleny a „lahváče“.

2. POHLAVÍ. Na pohlaví a jeho velikosti záleží. Jen v situacích, kterým se říká stav nouze, tvrdí ženy opak. Není pravda, že čím větší pohlaví, tím lepší muž ideál. Ale ani není pravda, že čím menší, tím lepší. Tak něco mezi tím. Ideální pohlaví muže je mužské, ženské pohlaví muže je akceptováno jako ideál jen v nestandardních případech.

3. VĚK. Na věku záleží. Jen v situacích, kterým se říká stav nouze, tvrdí ženy opak. Všeobecně je však ideálem muž starší, zkušenější, životem zmoudřelejší. Mladíčci se hodí jen jako zpestření jídelníčku.

4. LÁSKA. Na lásce záleží. A to ve všech situacích, nejvíce však v těch, kterým se říká stav nouze. Ideální muž svou lásku ženě prokazuje ustavičně. Musí to však dělat galantně, bez nátlaku, bez přílišné žárlivosti (mírná forma žárlivosti je ale naopak žádoucí, ba přímo vyžadovaná jako důkaz lásky), bez srdceryvnosti. Slzy láskyplné vděčnosti jsou hodnoceny pozitivně. Ufňukanost a ubrečenost však nikoliv. Ideální muž projevuje lásku ženě chlapsky, nikoliv dětinsky, ale mírná forma klukovské bezradnosti k ideálu rozhodně patří. 

5. SEX. Na sexu záleží. Jen v situacích, kterým se říká stav nouze, tvrdí ženy opak. Ideální muž se chce vždy milovat ve chvíli, kdy se chce milovat i žena (denní i noční hodiny nerozhodují), a po milování netouží zrovna v době, kdy po něm netouží ani ona. Ideální muž nenaléhá a neotravuje.

6. PENÍZE. Na penězích záleží. Rozhodně v situacích, kterým se říká stav nouze, netvrdí ženy opak. Ideální muž má vydělat tolik peněz pro oba, aby žena považovala své vydělané peníze jen za své štědré kapesné.

7. VZDĚLÁNÍ. Na vzdělání záleží. Jen v situacích, kterým se říká stav nouze, tvrdí ženy opak a spokojí se s neukončenou devítiletkou. Ideální muž je vzdělaný, ale nemusí mít nutně diplom a akademický titul. Když má obojí, je o něco ideálnější. Ideální muž nemusí být vzdělaný, stačí, když je hodný a není hloupý.

8. KAMARÁDI. Na kamarádech nezáleží. Jen v případech, kterým se říká stav nouze, se kamarádi tolerují a je povoleno je vyhledat. Ideální muž nachází nejlepšího kamaráda ve své ženě.

9. DĚTI. Na vztahu k dětem záleží, zvláště když muž k jejich narození svým dílem přispěl. Ale i v případech nouze, kdy děti jeho nejsou, ideální muž svůj otcovský přístup k nim nemění. Nejcennější a nejvyšší stupeň ideálu muže se ukáže v případech, kdy žena děti mít nemůže. Ideální muž přesto od ženy neodchází. Ideální muž své, ale i adoptované děti miluje stejnou měrou, jako vlastní ženu, a stará se o jejich zdravý vývoj. Pouze od něho není vyžadováno jejich kojení.

10. VZTAH K DOMÁCNOSTI. Na vztahu k domácnosti záleží. A to ve všech situacích, ať nouzových, nebo běžných. V tomto bodě žena nikdy neřekne ne. Snad jen v prvopočátku vztahu, kdy ještě nemá jistotu, že její muž už je „její“, nechá ho ležet na sofa a podlahu pobryndanou rajskou omáčkou, kterou mu nachystala k večeři, utře sama Na vztahu muže k domácnosti záleží od té chvíle, kdy si žena nějakou domácnost vytvoří. Ideální muž má rád domácí práce jako jsou vysávání, umývání oken, čištění WC a vany, utírání prachu, umývání nádobí, v lepším případě skládání nádobí do myčky a jeho opětovné vyskládání do regálů, mytí schodů, klepání koberců, a umí tyto a podobné práce zastat bez poroučení, bez odmlouvání, neokázale, rád a rychle.

Záměrně jsem ve výčtu bodů, kterými si ženy nejvíce vytvářejí ideál muže, skončil jeho vztahem k domácnosti, protože tady už nejde o ideál, ale o utopii. A v neposlední řadě se ideál muže formuje v představách žen také podle toho, žijí-li s mužem krátce, nebo s ním naopak žijí až moc dlouho, a nebo nežijí-li s ním vůbec. V tom posledním jmenovaném případě se pak může stát, že si takto osamělá žena povzdechne: „Je mi úplně jedno, jaký by muž měl být. Ideál neideál. Hlavně, aby nějaký byl. Aby nějaký byl...“

A s tímto hodnocením ideálu muže nemám žádný problém souhlasit.

(TEST PRO ŽENY: Za každý odstavec tohoto „desatera ideálního muže“ si přičtěte bod, pokud váš muž ideál odstavce naplňuje. Pokud ne, je bez bodu. Vyjde-li vám jeden nebo méně bodů, už dnes začněte pátrat po jiném muži, který by aspoň jeden bod ideálu splnil, a toho vašeho klidně odveďte do pralesa, kam patří. Dva až čtyři body znamená, že se také moc radovat nemůžete. Ale možná jste v situaci, které se říká stav nouze. Pět až osm bodů - gratulujte si a muže si hýčkejte. Má hodně z ideálu. Devět bodů - jste nejšťastnější ženou pod sluncem. Váš život s tímto mužem je procházkou rozkvetlým rájem. Deset bodů mít nemůžete. Tak ideální muž na této planetě neexistuje, a to ani v případě autora tohoto článku.)

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%