Jak se neupracovat během letní dovolené
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak se neupracovat během letní dovolené

21. 6. 2018

Stále více lidí si bere práci s sebou na dovolenou. Někdo se jí věnuje jen o něco méně než obvykle a z hotelu či z pláže odpovídá na e-maily nebo zvedá telefony, jako by měl pracovní den.

Na druhou stranu přibývá lidí, kteří se neváhají od práce během dovolené úplně odstřihnout. Vyrazí ji strávit do míst bez mobilního signálu nebo si nastaví e-mail tak, že odesílatele informují nejen o své nepřítomnosti, ale také rovnou i o vymazání zprávy.

„Internetové připojení je dnes téměř všudypřítomné a pro mnohé je těžké být off-line a odpočinout si nejen od práce, ale také například od sociálních sítí. Pro duševní hygienu je ovšem úplné odpojení od práce velmi prospěšné,“ říká Tomáš Surka, Managing Partner v personálně-poradenské společnosti Devire.

Mnoho lidí tak neodolá pokušení i během dovolenkového dne pravidelně kontrolovat v telefonu elektronickou poštu. A na konci dovolené zjistí, že si vůbec neodpočinuli.  

V některých firmách proto zavedli systém informující odesílatele zpráv nejen o tom, že je pracovník na dovolené. Odesílatel se navíc dozví, že jeho e-mail byl smazán a je laskavě požádán, aby se ozval znovu, až bude pracovník firmy zpátky v kanceláři. Odpočívající zaměstnanec je tak chráněn nejen před prací během dovolené, ale také po ní, kdy na něj nečeká plná schránka nevyřízených zpráv.

Úplné odříznutí od práce souvisí také s tím, co člověk dělá. Pokud má někdo stabilní pozici ve své práci a může se spolehnout na kolegy, kteří ho jsou schopni zastoupit, není v takovém případě problém úplně práci vypustit.  

Na druhou stranu při rozjezdu nového projektu nebo při nějakých aktuálních komplikacích v práci může být dovolená částečně pracovní. „Ideální je mít před odjezdem tak zvaně čistý stůl. Není vhodné nechat na spolupracovnících nedokončené projekty nebo mít nedostatečně domluvené zastupování,“ radí Tomáš Surka.

práce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%