Tip na výlet: Putování s mikulovickými seniory "Údolím radosti"
Foto: autorka

Tip na výlet: Putování s mikulovickými seniory "Údolím radosti"

18. 6. 2018

Nastává nejkrásnější a snad nejočekávanější období roku. Léto, výlety a cestování. Ne všichni mají potřebu vyjíždět za zážitky do daleké ciziny k tyrkysovému moři či do vysokých hor.
Pokud se dostanete do Jeseníků, navštivte také město Bruntál a jeho památky. Město leží v Nízkém Jeseníku, jehož území se rozprostírá na obou stranách historické zemské hranice Moravy a Slezska. Název města Bruntálu vznikl zřejmě fonetickým počeštěním německého „Freudenthal", volně přeloženo jako „Údolí radosti". Český název Bruntál je doložen až v listině z roku 1456. Nevím, jestli je město a Bruntálsko vůbec údolím radosti, ale vím, že je to kraj drsný, ale přitom poeticky krásný.
Na výlet po památkách Bruntálska se vydala také skupina seniorů – studentů Virtuální univerzity 3. věku z malé pohraniční obce Mikulovice. Z domova to mají nedaleko kousek za plotem, kde bys kamenem dohodil a zbytek doběhnul, vše stihli za jeden jediný na cestování jakoby stvořený den. A že to byl den vydařený, plný smíchu, zážitků a dobré nálady, to mi můžete věřit. Já tam totiž také byla a vše si náležitě užila.
Cílem naší cesty nebyla jen jedna památka, ale hned tři. Všechno jsme měli pěkně naplánováno a zorganizováno.

Cíl první: KOSÁRNA KARLOVICE
Že nevíte, co to ta kosárna je? Já to také nevěděla.
Bývalá kosárna je dnes národní kulturní památkou. Z hlediska architektury je to ojedinělý obytný objekt, ve kterém je nyní muzeum venkovského bydlení a lesnictví.
Nebudete věřit, ale mnohé dnešní dítě netuší, z čeho vyroste třeba takový stromek v lese, na co se používá sekera nebo pila.
V kosárně nejdříve bydlel člověk, který vyráběl, jak už název napovídá, kosy. Kdysi dávno patřila kosa do každého stavení. Při poutavém výkladu paní průvodkyně nelibě řvala pod oknem motorová sekačka. Žádná poezie, i když sečení trávy kosou byla také více dřina než poezie, ale přesto …
Toto malé muzeum vás překvapí pocitem, že se od jiných v mnohém liší, má zvláštní atmosféru, má „ducha“. Jinak to prostě neumím popsat.

Cíl druhý: ZÁMEK BRUNTÁL
Správně naladěna se skupina výletníků vydala k dalšímu cíli své cesty. Tím byl zámek, který se nachází v samém centru města Bruntálu. Zámek v minulosti patřil Řádu německých rytířů, kteří usilují o jeho navrácení. Zámek je rozlehlý, má více než sto komnat, ale přístupno je jich pouze 27, ale i tak se můžete těšit na hodinovou komentovanou prohlídku.
Ve městě je dostatek restaurací, kde se výletníci mohou naobědvat či jinak občerstvit.
My jsme směřovali do restaurace Biograf, kde nás více než příjemně překvapily mírné ceny, vynikající obsluha a velmi dobré a chutné jídlo. Denní menu bylo za 89,-- Kč, k tomu džus, expresso a vodu mírně perlivou v láhvi dohromady bratru za 161,-- Kč. Z Bruntálu, posilněni dobrým obědem, se účastníci výletu vydávají k třetímu cíli cesty a tím je hrad Sovinec.

Cíl třetí: HRAD SOVINEC
Hrad se nachází ve stejnojmenném městečku, i když označení „ městečko“ je poněkud nadnesené. Přivítají vás ruiny kdysi krásných a výstavních domů, mezi nimiž se tu a tam ukáže opravené a zachovalé stavení. Nicméně Sovinec minout by byla velká chyba.
Při vstupu do hradu vás zcela pohltí dávná atmosféra hradních pánů, rytířských klání a člověk žasne, co všechno se již podařilo jeho zachrácům vybudovat a obnovit. Hrad v roce 1945 poničil požár, traduje se, že ho založili vojáci Rudé armády značně posilněni alkoholem. Hrad hořel tři dny a vojáci z okolních kopců stříleli na každého, kdo by se oheň pokusil hasit. Hradní skoro zřícenina přežila i minulé státní zřízení. Dnes hrad spravuje Muzeum v Bruntále. Z hradu jsou překrásné výhledy do krajiny i podhradí. Přímo v areálu hradu se můžete občerstvit nejen lahodným pivním mokem, ale i nealkoholickými nápoji za rozumnou cenu. A nezemřete ani hladem, k vaší spokojenosti vás zde i chutně nakrmí. Sice ceny nejsou tak mírné jako v restauraci Poslanecké sněmovny, ale i tak nezruinují vaši peněženku.

V blízkosti hradu stojí kostel sv. Augustina, je to kulturní památka, která byla (dle slov hradní průvodkyně) již navrácena Řádu německých rytířů.


Závěrem vás chci potěšit i cenou vstupného. Všechny tři památky můžete navštívit za pouhých 200,-- Kč, cena sníženého vstupného třeba pro seniory je jen 100,-- Kč. Abyste si mohli své cesty řádně naplánovat, můžete se na jednotlivé prohlídky objednat telefonicky.


Rezervace:
Kosárna Karlovice: 554744077
Zámek Bruntál: 554709151
Hrad Sovince 554219863

Tip na ubytování: kdo má rád klidné ubytování, může to zkusit třeba v penzionu Schaumannův dvůr v Karlovicích, odkud je blízko do přírody, kde se můžete kochat a to nejen krásnými výhledy.

Mikulovičtí senioři - studenti vám  přejí ŠŤASTNOU CESTU,  ať vaše kroky vedou kamkoliv.

cestování Soutěž: Prázdninový tip
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%