Nesourodé páry. Ale klape jim to
Ilustrační foto: ingimage.com

Nesourodé páry. Ale klape jim to

22. 6. 2018

Muž má být starší, vyšší, má více vydělávat. Žena má být mladší, menší, šikovná v domácnosti. Oba mají být přibližně stejně pohlední, ne jeden výrazně hezčí. Takto si mnozí lidé představují takzvaně ideální pár. Jenže realita je úplně jiná. Mnohem zajímavější.

Nedávno si američtí bulvární novináři pořádně pochutnali na herci Pierci Brosnanovi. Krasavec, který se proslavil především jako představitel Jamese Bonda je totiž v centru jejich pozornosti pokaždé, když v létě vyrazí na pláž s manželkou. Vlastně, pokaždé, když vyrazí s manželkou kamkoli. Jako pár totiž nezapadají do škatulek vytvořených současných šoubyznysem.

On je celoživotně výrazný hezoun, ikona šoubyznysu, po kterém vzdychají jeho fanynky. Jeho žena není vysolárkovaná o dvacet let mladší hubená blondýna. Je to na pohled úplně obyčejná paní poněkud kyprých tvarů. Někdo by řekl, že až příliš kyprých. Někdo by řekl, že hezká sympaťačka s postavou, jakou má žena mít. Je to věc názoru, každopádně vzbuzují pozornost, protože nezapadají do obecných představ o ideálním krásném páru.

Jo, kdyby měl Pierce Brosnan mladinkou modelku, bylo by to považováno za normálnější, než když žije desítky let s jednou ženou. A co teprve, když jsou přistiženi, jak se vedou za ruce, když jí on něco něžně šeptá. Hned se objeví titulky: Neměl by mít agent 007 nějaký lepší materiál? Proč po tolika letech manželku už nevyměnil?

Zkrátka, jeho paní musí být mimořádně psychicky silná, když toto vše zvládá s noblesou, což ona zvládá. Výsledkem je, že jsou oba úplně v pohodě a ze všech těch řečí mají spíše legraci. Každý, kdo tvoří takzvaný nerovný, nesourodý pár, ví, o čem je řeč. Nerovných párů přibývá a mají různé podoby.

Starší žena a mladší muž.
Úspěšná bohatá podnikatelka a obyčejný řemeslník.
Muž v letech a mladinká dívka.
Vysokoškolačka a dělník.
Muž malého vzrůstu a vysoká dáma.
Žena velikosti XXL a hubeňour.

Svět se rozvolnil, padla mnohá pravidla a tak to, co dříve bylo považováno za společensky divné či nepřijatelné, je běžné. Ale přesto, někde za zády, ti lidé občas cítí pohledy, překvapení, posměšky. Hodně o tom vědí ženy, které žijí s muži výrazně staršími, úspěšnými, bohatými, známými. To pak slyší, že jsou zlatokopky, ale pozor, není vždy to je tak jednoznačné.

„V téměř každé ženě je kus sestry Červeného kříže, takže nespojujme vztah mladé ženy a výrazně staršího muže vždy jen s jeho penězi. Když jde o muže zajímavého, úspěšného a tím imponujícího, jde často o spojení více faktorů,“ říká psycholog Petr Šmolka. Ovšem faktem je, že imponující samec se časem může změnit v bezmocné šťěňátko vyžadující péči. Otázkou je, zda s tím mladá žena počítá, zda se vůbec s něčím takovým počítat dá.

Další škatulku v nesourodých párech tvoří model opačný, starší žena a mladší muž. Toto k tomu říká pětašedesátiletá Daniela, která žila řadu let s mužem o patnáct let mladším.

„A proč ne? V padesáti jsem vypadala líp, než některé třicátnice, tak proč přemítat nad tím, kolik má partner let? Podnikám v byznysu s módou, on se v této branži taky pohybuje. Nejdříve jsem měla pocit, že náš vztah bude založen jen na sexu, ale my jsme časem došli k poznání, že chceme být spolu pořád. Začali jsme jezdit na dovolené, pak se přistěhoval. Mě to motivovalo cvičit, dbát o sebe. Bral mě do společnosti mladých lidí, já mu zase ukázala trochu jiný svět, tedy divadlo, vernisáže. Byly to moc pěkné roky. Rozešli jsme se tak nějak přirozeně, jsme kamarádi. Sama jsem mu říkala, že by si měl najít mladou ženu, založit rodinu. Stejně se k tomu nerozhoupal a co vím, zase žije s ženou, která je o něco starší než on. Řeči o tom, že nám to neklaplo kvůli věkovému rozdílu, považuji za pitomost. Vždyť já v padesáti nehledala ženicha, otce  pro rodinu, muže na celý život, ale milence, parťáka,“ vypráví.

Další škatulku tvoří lidé takzvaně vizuálně nesourodí. Třeba vysoká žena s partnerem, který jí sahá po ramena. Obézní muž s hubenou manželkou a naopak. Někdo s viditelným handicapem a protějškem krásným jako z reklamy. Ti se musí připravit, že se o nich říká: Co na ní má, co na něm má? Jediné řešení je uvědomit si, že lidé, kteří takto uvažují, jsou možná nešťastní. Třeba je ten jejich vztah sourodý, klasický a správný jen na pohled.

Provozovatelé seznamovacích agentur se shodují, že lidé jsou různými pravidly velmi svázáni a při hledání partnera se jimi řídí. Například ženy trvají na tom, že hledají vyššího muže. Často si to napíší do profilu či inzerátu i s přesným požadavkem na minimální výšku. Takže se pak klidně mohou připravit s mužem svého života, se kterým by nakonec byly šťastné a vůbec si nevšimly, že je o pět centimetrů menší.

„Lidé často přicházejí s poněkud nereálnými představami. Týká se to velmi často žen. S přibývajícím věkem postupně na požadavcích ubírají. Jsou případy, kdy jsem dámám říkal, aby to zkusily s tím či s tím, věděl jsem, že by si mohli sednout, ale ony ne,“ říká Oto Kronrád, majitel seznamovací agentury Grand.

Je to vlastně úplně nejhorší přístup k hledání partnera či partnerka. Stanovit si nějaká přesná pravidla, požadavky, míry. Protože ve výsledku jsou mnohdy šťastní lidé, o kterých si okolí říká, že ti dva se přece k sobě vůbec, ale vůbec nehodí.

vztahy a sex
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.