Ta barva mi nesluší. Opravdu?
Ilustrační foto: ingimage.com

Ta barva mi nesluší. Opravdu?

13. 6. 2018

Blondýnky mají nosit modrou, hnědovlásky zelenou, černovlásky červenou… Mnohé ženy se nechaly svázat takzvaným barevným poradenstvím. Mnohdy zbytečně.

Barevné poradenství. To byl výraz, který se před lety usadil v našich slovnících. Zejména v devadesátých letech, kdy se tady usadilo kde co. Od té doby mnohé dámy žijí v představách, že existují určitá pravidla, jakou barvu nosit a jakou ne. Samozřejmě, že každému více sluší něco jiného, ale je naprosto zbytečné se striktně řídít něčím, co jsme si přečetly v časopisech nebo nám sdělil někdo, kdo se takzvaným barevným poradenstvím živil.

Už je totiž ve světě módy výrazně na ústupu. Převažuje trend, že si každý může nosit, co se mu zlíbí. Podstatné je jen to, zda se v tom sám cítí dobře. Bohužel, mezi ženami je velmi často slyšet věty typu:
„Jé, to je krásná zelená košile, ale jako blondýnka si ji koupit nemůžu, mně by neslušela.“
„Kadeřnice mi kdysi řekla, že mi nesluší béžová barva, tak se tím už dvacet let řídím.“
„Líbí se mi černé roláky, ale jako bledá černovláska je nosit nemůžu, byla bych v nich smutná. Řekli mi to na kosmetice, měli tam barevné poradenství.“

Obvykle to probíhalo tak, že dámě přikládali k tváři šátky různých barev a podle toho pak byla stanovena diagnóza typu: Modrá vám sluší, růžová méně, v žádném případě nenoste černou či červenou. Jenže umění dobře a slušivě se obléknout je mnohem složitější a jeho tajemství spočívá v něčem jiném. Důležité je, jak žena vypadá celkově, co vyzařuje, jak se cítí.

Takže bledá černovláska v černém roláku může ve výsledku vypadat mnohem lépe než perfektně sladěná blondýnka a halence přesně toho světle modrého odstínu, jako byl šáteček, který jí k tváři přiložila barevná poradkyně. Kouzlo je v tom, že ta dáma v černém si třeba vezme výrazné barevné tenisky a zajímavou brož. Zatímco ta zdánlivě správně postupující blondýnka urputně pátrá po tom pravém odstínu modré, až má šatník celý modrý, sem tam s růžovým kouskem a ve výsledku vypadá tak nějak tuctově nenápadně.

Pokud má žena oblíbené barvy, ve kterých se cítí dobře, ať je nosí. Pokud ale některá urputně nosí barvy, které jí kdysi někdo poradil, a přitom nenápadně kouká po úplně jiných, něco není v pořádku.

Léto je čas na experimenty. Vždyť klidně mohou probíhat i jen ve zkušebních kabinkách. Není třeba si oblečení barvy, která nám zaručeně nesluší, kupovat. Ale je dobré si ho třeba jen tak z legrace vyzkoušet. Co když nám nakonec sluší?

móda
Hodnocení:
(4.5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 12. týden

Znáte své tělo? Tento týden si dáme otázky z biologie a konkrétně se budou týkat lidského těla.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

23%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

15%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

19%

Ne, protože na to nemám peníze

14%