Rothschildové: symbol
bohatství a soudržnosti

Rothschildové: symbol
bohatství a soudržnosti

19. 9. 2012

Legendární židovská bankovní dynastie Rothschildů bývá považována za symbol bohatství, ale i rodinné tradice a pevné víry. Zakladatelem a prvním strůjcem jejího úspěchu byl frankfurtský finančník Mayer Amschel, od jehož úmrtí uplynulo 19. září 200 let. Jméno Rothschild zvolil sobě i své bance podle červeného štítu rodného domu. Jméno se pak stalo v řadě jazyků synonymem nezměrného luxusu, píše agentura ČTK.

Zakladatel rodu předal svým potomkům nejen bohatství, ale i pravidla fungování dynastie. Jedním z nich bylo nevpustit do rodiny cizí živel. Vedení firem také bylo svěřováno pouze mužským potomkům. Dynastie, která si vybudovala silnou mezinárodní síť, v minulosti financovala vlády i jejich války, rozvoj průmyslu a železnic a stála také u zrodu státu Izrael. Image Rothschildů je tak nedílně spojeno i s judaismem a dobročinností. "Kdyby judaismus a dobročinnost zmizely, z bankovnictví by nic nezbylo," řekl kdysi jeden z Rothschildů.

Správcem knížecího majetku

Mayer Amschel se narodil 23. února 1744 v židovské obchodnické rodině ve Frankfurtu nad Mohanem. Jako mladík odjel na "vyučenou" do Hamburku k slavnému bankéři Jakobu Oppenheimovi a po návratu do rodného města začínal jako drobný směnárník v obchodě svého otce. Brzy se vypracoval v uznávaného obchodníka se starými mincemi i starožitnostmi a nakonec skončil jako správce ohromného majetku vlivného knížete Viléma Hessenského.

Na přelomu století začal bankéř budovat svou mezinárodní síť. Čtyři z jeho pěti synů postupně odešli do Londýna, Paříže, Vídně a Neapole zakládat banky. Nejstarší Amschel převzal Frankfurt. Již v té době firmy fungovaly čistě na bázi rodinných podniků, což se stalo jedním z klíčů k úspěchu Rothschildů. Současně se tato uzavřenost spolu s židovským původem stala terčem těch nejhorších konspiračních teorii a projevů antisemitismu. Sepětí jednotlivých větví rodiny je symbolicky vyjádřeno i v rodinném erbu. Pět šípů sevřených v pěsti symbolizuje pět synů zakladatele a pět filiálek a větví rodiny.

Nejúspěšnější se nakonec stala britská větev, kterou založil třetirozený Nathan Mayer. Ten se dokázal z obchodníka s textilem v Manchesteru vypracovat v nejrespektovanějšího londýnského bankéře. Neméně úspěšně si vedl nejmladší bratr James (původně Jacob) v Paříži. Ten financoval první francouzské železnice, těžbu nerostů a hlavně sháněl peníze pro mocné. Ve Vídni vybudoval úspěšnou firmu druhorozený syn zakladatele rodu Salomon. V Rakousku, kde platily různé protižidovské sankce (třeba zákaz vlastnit půdu), získal obrovský vliv i majetek a jako první ze souvěrců právo nakupovat pozemky. Využil toho k vybudování průmyslové říše, která sahala až na Moravu. Vlastnil pozemky a doly na Ostravsku, stál za rozvojem tamních železáren či stavbou prvních železnic.

Vzestup, pád a zase vzestup

Rothschildové, kteří byli v roce 1822 povýšeni rakouským císařem do baronského stavu, financovali v dějinách například stavbu Suezského průplavu nebo těžařského giganta Rio Tinto či významného producenta diamantů De Beers. Většina životopisců se shoduje, že hlavním "motorem" jejich úspěchu ale byly napoleonské války, kdy umně financovali obě strany, především však vítěze od Waterloo - Brity. Mimořádný úspěch umožnil členům rodiny vzestup společenský i politický a z Rothschildů se stali také významní mecenáši umění.

Dvacáté století znamenalo pro Rothschildy značný ústup ze slávy. Centrum v Londýně postupně upadalo, ve Frankfurtu zaniklo. Nacisté pak zabrali majetky vídeňské a francouzské větve, kterou navíc neminulo zestátnění francouzských bank za vlády Françoise Mitterranda.

V posledních letech se však potomkům rodu podařilo bankéřskou slávu oživit. Mají přímý i nepřímý vliv na řadu bank, pojišťoven a průmyslových korporací, jejich specializací je hlavně finanční poradenství. Podnikají také ve vinařství. Hlavními bankami jsou londýnská NM Rothschild, pařížská Rothschild & Cie Banque a ženevská Edmond de Rothschild Group. Před lety se anglická a francouzská větev propojily a do čela holdingu se postavil šéf francouzské části a představitel již páté generace rodu David de Rothschild (69).

slavné dynastie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.