Cvičení na balónech zlepšuje fyzičku. Je ideální pro seniory
FOTO: autorka

Cvičení na balónech zlepšuje fyzičku. Je ideální pro seniory

28. 5. 2018

Na Uherskohradišťsku přibývá stále více zájemců o kurzy cvičení na balónech. Jejich iniciátorkou, nadšenou propagátorkou a zároveň cvičitelkou je Alena Filová Zedníčková. Na první pohled mladá, temperamentní žena vysílající do svého okolí úsměvy a dobrou náladu.

Toho, kdo ji nezná, by jen velmi stěží napadlo, že paní Alena už několik let vzdoruje zákeřné nemoci, roztroušené skleróze. Svou diagnózu se dozvěděla v době, kdy čekala miminko. Snad tato okolnost stála u odhodlání nemoci se nepoddat, ale naopak pomáhat i lidem stejně postiženým. Právě díky speciálnímu cvičení, kterému se posléze sama naučila na řadě kurzů a patří v tomto oboru v naší republice ke špičce, zjistila, jaké dokáže takřka zázraky.

Rozhoduje správné provedení

„Cvičení na balónech, samozřejmě, je-li správně prováděné, výrazně zmírní problémy s páteří, účinně uvolňuje ztuhlé klouby a svaly a pomáhá při tréninku rovnováhy. To je zejména pro starší osoby velmi důležité, protože jsou přece jenom častěji ohroženy pády,“ říká paní Alena a dodává: „Cvičením se výrazně daří i upravovat hmotnost. To je zase důležité zejména u diabetiků. A navíc podstatně snižuje míru analgetik užívaných proti bolesti.“

Protože pohybu není nikdy dost, také jsem se vydala na zkušební hodinu. Na začátku jsme každá dostala velký balón a cvičilo se protažení páteře vleže. Kombinace půlobratů, kdy je zároveň nutné koleny udržet míč, nebyla jednoduchá, ale zvládla jsem ji. Následovaly další cviky. Cítila jsem každý sval, ale cvičení bylo velmi příjemné, plynulé pohyby, vše doprovázené inspirující hudbou. Následovalo cvičení na karimatkách v kombinaci s balóny. Rotace pánví k uvolnění bederní páteře, houpání na balónu na břiše, tento cvik je podle paní Aleny výbornou prevencí proti onemocnění střev. Na závěr hodiny přišly na řady zklidňující cviky s prvky tai-či. Po hodině jsem byla unavená, ale zároveň cítila, že jsem své, už poněkud zlenivělé tělesné stránce, udělala dobře. Na další hodinu jsem se pak celý týden těšila.

„Tento typ cvičení je velmi vhodný také pro lidi, kteří třeba po operaci nebo onemocnění absolvují na doporučení lékaře rehabilitaci. Ta po čase skončí a oni zůstanou v jakémsi vzduchoprázdnu, a to je chyba,“ říká paní Alena.

Nepřízní osudu k poslání

Kromě hodin cvičení věnuje nemalou část svého času i aktivitě v programu Člověk – člověku. Ona konkrétně pomáhá radou i psychickou podporou lidem, kteří se dozví, že onemocněli roztroušenou sklerózou. Sama má v živé paměti chvíle, kdy zůstala ochromena a jen silou vůle a s pomocí rodiny dokázala nemoc přijmout a vzdorovat jí. „Jsem na Moravě jediná, absolvovala jsem speciální kurz ve Fakultní nemocnici na Karlově náměstí. Stále tam pravidelně dojíždím. V mládí jsem chtěla studovat medicínu, ale bohužel rodiče viděli mou budoucnost jinde. Až tato smutná životní událost mi paradoxně pomohla ke splnění snu. S lékaři úzce spolupracuji a věřím, že už jsem řadě lidí pomohla. Beru to jako poslání,“ svěřila se paní Alena.

 

Alena Kučerová pro portál i60

cvičení
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.