Veletrh SENIOR Praha nabije
návštěvníky pozitivní energií

Veletrh SENIOR Praha nabije
návštěvníky pozitivní energií

23. 9. 2012

Společnost Střechy Praha patří mezi přední organizátory veletrhů a výstav v oboru stavebnictví. V loňském roce se firma rozhodla i pro pořádání veletrhu pro seniory. Podle manažerky veletrhu Jitky Šefránkové totiž nabídka kvalitních veletrhů pro starší generaci chyběla. „Navíc náš projekt, kdy spojujeme nabídku produktů a služeb s kulturním i sportovním programem a oslavou Mezinárodního dne seniorů, je v podstatě unikátní,“ říká v rozhovoru pro i60 Jitka Šefránková.

Proč je podle Vás dobré pořádat veletrhy pro seniory?
Z demografických statistik vyplývá, že počet lidí „seniorského věku“ bude neustále narůstat. Stále více lidí má tedy možnost prožít delší život a senioři se stávají významnou populační skupinou. Byli jsme se inspirovat např. v Německu, kde jsme navštívili veletrh Altenpflege, což jen utvrdilo naše přesvědčení, že v oblasti péče o seniory je velký potenciál do budoucna, ale i velké rezervy. Pevně věříme, že v natolik komplikovaném oboru jako je péče o seniory, je veletrh velmi vhodným informačním zdrojem obzvláště v době, kdy nalezení spolehlivých informací není zrovna jednoduché. Největší výhodou je možnost komunikace s vystavovateli a odborníky napřímo v rámci jejich expozic nebo návštěvou některé z široké škály přednášek či workshopů. Právě senioři jsou ti, kteří mají čas si přijít veletržní nabídku prohlédnout, v klidu si výrobky i některé služby na místě vyzkoušet či přímo zakoupit. Myslíme si, že seniorům je mnohem bližší osobní kontakt než například nakupování přes internet.

Nejste jedinými pořadateli seniorského veletrhu. Čím se liší ten váš -  SENIOR PRAHA - od konkurenčních veletrhů?
Oproti jiným veletrhům s podobnou tématikou klademe mnohem větší důraz na doprovodné aktivity a našim cílem je, aby návštěvníci veletrhu odcházeli nejen s informacemi o nových produktech a službách, které jim usnadní a zpříjemní každodenní aktivity, ale aby odcházeli plni pozitivní energie a s úsměvem na tváři. Jak jsem již zmínila v první odpovědi, spojujeme veletržní nabídku produktů a služeb s kulturním i sportovním programem a oslavou Mezinárodního dne seniorů, což je prozatím u nás unikátní projekt.

Jaká byla účast seniorů na loňském prvním ročníku a co se seniorům nejvíce líbilo?
V loňském roce přišlo přes 4 tisíce návštěvníků a zájem byl nejvíce o nabídku výletů, lázeňských pobytů či léčebné kosmetiky. Po vyhodnocení pilotního ročníku jsme se rozhodli letošní veletrh zaměřit více na širokou veřejnost a především aktivní seniory se zájmem o smysluplné volnočasové aktivity. Vloni jsme oslovovali více odbornou veřejnost, letos je program cílen více na seniorskou laickou veřejnost.

Letošní ročník je doprovázen i kulturním festivalem. Které osobnosti z řad umělců se jej účastní?
Festival a veletrh letos podpoří řada významných osobností a umělců. Například paní Dana Zátopková se stala patronkou Seniorské míle – běhu pro radost a zdraví. Loňským vítězem běhu byl uznávaný kardiolog Prof. MUDr. Jan Pirk, který potvrdil účast i letos. V rámci kulturního programu vystoupí Eva Pilarová, Karel Štědrý, Pavlína Filipovská, Květa Fialová, Naďa Konvalinková či Václav Postránecký, ale i řada tanečních skupin či loutkové divadlo.K tanci i poslechu zahraje známé duo Eva a Vašek. Z řad odborníků na festival zamíří MUDr. Tamara Tošnerová, specialistka na aktivní stáří nebo paní Ing. Danuše Steinová, která se celý život zaměřuje na celoživotní vzdělávání seniorů a na trénování paměti. Je nám také velkou ctí, že na veletrhu přivítáme pana primáře MUDr. Pavla Stodůlku a MUDr. Martina Fučíkaz oční kliniky Gemini, přední specialisty ve svém oboru, a zveme všechny zájemce na zajímavou přednášku o nejnovějších metodách řešení šedého zákalu i jiných očních vad.

Je o veletrh zájem ze strany vystavovatelů, jsou senioři pro firmy zajímavou cílovou skupinou?
Firmy se pomalu začínají zaměřovat a rozšiřovat nabídku produktů pro seniory. Příkladem může být Pražská plynárenská – generální partner veletrhu, která lidem starších 65 let nabízí řadu výhod, slev a bezplatných služeb. Velký zájem je např. i ze strany lázní a obecně z oblasti péče o zdraví. Návštěvníci se tedy mohou těšit na širokou nabídku lázeňských pobytů a zájezdů, přírodní léčebné kosmetiky, zdravotní obuvi, ale i mobilních telefonů nebo elektrických kol a vozíků.

Součástí programu letošního veletrhu jsou nejrůznější přednášky a semináře. Které byste návštěvníkům nejvíce doporučila?
Zajímavé budou všechny přednášky, snažili jsme se o široký záběr témat, tak aby si vybral opravdu každý. Kromě již zmíněné přednášky oční kliniky Gemini je připraven blok přednášek MUDr. Tamary Tošnerové s názvem „Tvořivost celým životem“. Prezentovány budou dobrovolnické programy a možnosti výjezdů seniorů do zahraničí v rámci programu Grundtvig. PhDr. Iva Málková ze společnosti STOB (stop obezitě) představí program snižování nadváhy „Hubneme s rozumem“. Možnosti trénování paměti představí Ing. Danuše Steinová z Centra celoživotního vzdělávání. O možnostech cestování po Indii i pro starší generace bude poutavě vyprávět pan Vladimír Drábek. Po oba dva dny máme pro návštěvníky připraveny přednášky o laické první pomoci prezentované Českým červeným křížem. Lépe pochopit funkce mobilních telefonů pomůže školení Jak na mobil. K dispozici budou bezplatné poradny – počítačové poradenství, výživové poradenství, nordicwalking (chůze s holemi) a další.

Budou si moci návštěvníci veletrhu nabízené služby a produkty na místě i koupit?
Jistě, náš veletrh je prodejní a návštěvníci mohou produkty a služby zakoupit u mnoha vystavovatelů i se zajímavou veletržní slevou.

Jak se na veletrh návštěvníci mohou dostat? Určitě přijedou i mimopražští senioři...
Akce se koná na Výstavišti v Praze Holešovicích, čili v centru Prahy, s dobrou dopravní dostupností MHD. Popis cesty (tramvají, metrem, busem, autem, vlakem) naleznou návštěvníci na našich www.seniorpraha.cz v sekci Návštěvníci – Kudy na Výstaviště.

V médiích probíhá v těchto dnech kampaň upozorňující na diskriminaci starších spoluobčanů. Jak vy sama vnímáte problémy třetí generace?
Problémů má tato generace mnoho, diskriminace je jedním z nich. I my se snažíme v rámci našich doprovodných aktivit na problémy upozorňovat. Na veletrhu vystoupí kromě odborníků na prevenci proti násilí, péči o zdraví aj. např. i zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí, kteří pohovoří na téma Evropského roku stárnutí a mezigenerační solidarity. Populace stárne, problémová témata třetí generace už nemohou být opomíjena a i my se budeme snažit k jejich řešení přispívat.

senioři stárnutí
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.