Poznáte tento kostel?
FOTO: autorka

Poznáte tento kostel?

26. 5. 2018

Stavba pozdně barokního kostela nezvykle okrouhlého typu je středobodem hledané obce.  Tato má status městyse, přestože má jen něco přes stovku obyvatel. Na místě hradu, ze kterého do dnešních dnů prakticky nic nezbylo, se na kopci nad obcí tyčí z dálky viditelná zvonice z roku 1699. Malá horská obec je jediným místem u nás s nepřetržitou výrobou keramiky trvající po dobu 600 let. Tato výroba začala postupně zanikat v 19. století, kdy došlo k vyčerpání zásob kvalitního jílu. V mladé Československé republice ještě fungovalo několik hrnčířských dílen, avšak po 2. světové válce již tradice nebyla obnovena. Přesto tu zásluhou několika nadšenců i v dnešní době fungují  malé keramické dílny a pořádají se zde hrnčířské trhy.

Kostel je známý pozoruhodností, jakou jinde nenajdete. Ve zdi je zazděná prastará kamenná deska údajně ze 13. století, snad klenební svorník, s vyobrazením zvířete, obklopeného doposud nerozluštěnými znaky. Je známá pod názvem ... ne, neprozradím. Záhadologové tu stále mají co na práci.

Velikou nápovědou je železnice a nádraží, které hrálo významnou roli v dětském filmu Věry Šimkové Plívové z roku 1975 s nezapomenutelnou Ivou Janžurovou.

Už víte, které místo stojí za návštěvu?

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.