Dnes už jsou skoro zapomenuté, ale kdysi představovaly chlupaté knedlíky klasiku české kuchyně. Pojďme si je připomenout.
Asi 15 prostředně velkých syrových brambor omyjeme, oloupeme, rozstrouháme a dáme na hustší síto, které postavíme na hrnec. Pak je proléváme studenou vodou, dokud nezůstane bílá bramborová drť zbavená škrobu. Tu vymačkáme, dáme na mísu, přidáme 3 až 4 hrsti krupičkové mouky a osolíme lžící soli. Hmotu dobře prohněteme a namočenou rukou vytvoříme knedlíky velikosti vejce. Ty pak házíme do osolené vroucí vody. Vaříme přibližně 15 minut. Uvařené knedlíky okamžitě vkládáme do připraveného zelí, takže nezmodrají a neztvrdnou. Před podáváním je omastíme sádlem.
Ingredience
1,5 kg brambor
15 dkg mouky
lžíce soli
dušené zelí
6-8 dkg sádla