Týden pro zdravou štítnou žlázu
Ilustrační foto: ingimage.com

Týden pro zdravou štítnou žlázu

21. 5. 2018

Poruchou štítné žlázy trpí asi 200 milionů obyvatel celého světa. Lidé však podceňují nespecifické příznaky, jako jsou například únava, změny nálady až deprese, suchá kůže, nekvalitní vlasy, zimomřivost, chraplavý hlas, bolesti kloubů a svalů, zácpa či poruchy menstruačního cyklu. 

Pouze každý druhý si je své nemoci vědom a léčí se. V týdnu od 21. do 27. 5. se proto koná jubilejní „10. připomínkový týden štítné žlázy“ ve spolupráci s Českou endokrinologickou společností ČLS JEP. Letošní „Týden štítné žlázy“ je na téma „Jak štítná žláza ovlivňuje naše tělo.“

Snížená funkce štítné žlázy, tzv. hypotyreóza nebo zvýšená funkce štítné žlázy (hypertyreóza) postihne v průběhu života až 10 % populace. „Rizikovými faktory pro vznik onemocnění štítné žlázy jsou především přítomnost onemocnění v rodině, nedostatečný nebo nadměrný přísun jodu, stres, předchozí léčba zářením a užívání některých léků, včetně tzv. biologické léčby,“ říká doc. MUDr. Jan Jiskra, Ph.D., vědecký sekretář České endokrinologické společnosti ČLS JEP. „Dostatek hormonů štítné žlázy je důležitý od nitroděložního vývoje až po pozdní věk, v určitých životních etapách je jejich význam zcela klíčový,“ dodává. Hormony, které produkuje štítná žláza, zasahují do všech metabolických dějů a významně ovlivňují všechny orgány a procesy v těle.  

Včasné odhalení ovlivní mnohé
Štítná žláza je orgán s vnitřní sekrecí, který se nachází na přední straně krku. Má motýlovitý tvar a jejím úkolem je produkovat hormony a podílet se na rychlosti látkové výměny, spotřebě kyslíku, růstu a vývoji. Onemocnění štítné žlázy postihují obě pohlaví, bez ohledu na věk. Ženy však onemocní 8–10 krát častěji než muži. Hypotyreóza se nejčastěji diagnostikuje u žen ve věku 40-50 let. Hypertyreóza je nejběžnější u žen ve věku 20-40 let, ale může se vyskytnout v každém věku. Když se nemoc odhalí včas, většinou je dobře léčitelná a nezanechává žádné trvalé následky, v rozvinutém stadiu však závažně zasahuje do života, který může i ohrozit. Štítná žláza patří k orgánům, výrazně závislým na zevním prostředí, konkrétně na dodávce jodu, díky kterému poté vyrábí hormon tyroxin. Pokud je jodu nedostatek, štítná žláza se sice zvětšuje, ale produkce hormonu klesá. Důležitou roli při vzniku onemocnění štítné žlázy hraje dědičnost.  

Hormony štítné žlázy ovlivňují teplotu těla. Teplá, jemná kůže a nadměrné pocení mohou být projevem zvýšené funkce štítné žlázy, zrovna tak, jako návaly a špatná tolerance teplého prostředí. Pacient si uvědomuje i sníženou fyzickou výkonnost, během které se také více potí, je dušný, má svalovou únavu a cítí obtíže při stoupání do schodů.   Onemocnění se také může projevovat v trávicím traktu, a to zácpou v případě snížené funkce a řídkými, častějšími stolicemi v případě hypertyreózy.   Poruchy štítné žlázy významně ovlivňují i kardiovaskulární systém. Zvýšená funkce štítné žlázy má jasné projevy s rychlou srdeční akcí, vnímáním bušení srdce, pocitem vnitřního neklidu a napětí. Více o štítné žláze, jejích poruchách a příznacích si můžete přečíst na www.tydenstitnezlazy.cz

.

zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%