Módní tipy pro baculky. Existují?
Ilustrační foto: ingimage.com a pinterest.com

Módní tipy pro baculky. Existují?

15. 5. 2018

Je to častý povzdech mnoha žen: proč módní časopisy a weby neukazují modelky plných tvarů, oblečení, které jim sluší? Zkrátka, oblečení pro typ postavy, jakou má hodně zralých, starších žen, ale i mladých děvčat, které se pak trápí, že nevypadají jako hubené modelky z reklam.

Takže je čas tuto záhadu vyřešit.

Problém číslo jedna: Redaktoři módních časopisů a portálů zpravidla snímky s módou získávají z fotobank, tedy zásobišť fotografií určených pro tisk a z jiných volně dostupných zdrojů. Peníze na zaplacení výborného fotografa, stylisty, vizážisty a modelek plných tvarů a napůjčování či dokonce zakoupení hromady modelů pro focení, má málokterý běžný časopis či portál. Jenže najít takové snímky je zatraceně těžké. Modelek plných tvarů prostě není mnoho a když jsou, jde většinou o mladé dívky. Když je pak vidí zralé ženy, říkají: Jejda, taková mladinká a tak tlustá, no to já v jejím věku nebývala. Zkrátka, najít snímky normálních žen vyššího věku a plných tvarů je těžké, mnohdy nemožné.

Dámy mnohdy říkají: Tak proč nevyfotíte nás, obyčejné ženy? No, přiznejme si, která dáma by kývla na nabídku typu: Hledáme ženy plných tvarů, ideálně XXL vyššího věku, které se nechají nafotit, trošku se sama naličte, vizážistu ani stylistu nemáme, támhle si stoupněte, cvak a je to. Ne, každá žena chce být při focení krásná, obletovaná, vylepšována, když už by si na modelku zahrála.

Problém číslo dvě: Když už nějaká firma prezentuje oblečení pro starší dámy, zpravidla jako modelku obsadí ženu vyššího věku, ale štíhlou. Oblečení na fotkách či na přehlídkovém mole vypadá lépe na štíhlých ženách, v menších velikostech. Tak to je a nic s tím nenaděláme.

Problém číslo tři: Vymyslet a ušít oblečení na ženu plných tvarů je mnohem těžší, než zahrnout trh levnými elastickými tričky pro hubeňourky. Oblečení pro XL velikosti už musí mít určitý střih, musí být z kvalitnějších materiálů, zkrátka, je třeba při jeho navrhování přemýšlet, hodně zkoušet, upravovat. A také je obtížné trefit nějaký univerzální XL střih. Protože každá žena plných tvarů je jiná. Některá si myslí, že potřebuje zakrýt objemné pozadí, jiná má mindrák z příliš velkých ňader, další jí ta velká ňadra závidí a je naštvaná, že má silná stehna.

Výsledkem je, že všude vidíme štíhlé modelky, byť se ve světě modelingu stále mluví o tom, že je třeba bojovat proti anorexii a virtuálnímu vytváření ideálních žen.

Jak z toho bludného kruhu ven? Vykašlat se na módu? Ale to přece ne! Stačí jen přestat skuhrat nad tím, že na snímcích jsou ženy mladé a štíhlé. Mnohem lepší cesta je přestat zkoumat jejich pleť a postavu a odhadovat věk a naopak si říct: Aha, tahle košile se mi líbí, ta vypadá tak, že ji může mít žena mladá, štíhlá stejně tak jako zralá a poněkud při těle. Protože jde o to vytvořit si styl, najít co nám sluší, prohlížet si módu pro inspiraci, pro zábavu. Ne podívat se na snímek a říct si: Proč jsou tam zase jen mladé ženy? Ostatně, co je to mladá žena? Co je to zralá žena? Věkové hranice padají už dlouhou dobu. Tak proč prostě oblečení nebrat jako oblečení a přestat přemýšlet, kdo ho má na snímku oblečené? Vždyť modelka je vlastně jen věšák.

Tak tady je malá inspirace, že oblečení pro ženy plných tvarů existuje a je jedno, jestli ho předvádí modelka třicetiletá nebo padesátiletá. Pokud se v něm bude dobře cítit sedmdesátnice, může si ho přece klidně koupit a neohlížet se na tom, kolik let bylo tomu věšáku, na kterém ho původně viděla.

móda
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%