Berme, když příroda nabízí!
FOTO: autorka a Richard Šedý

Berme, když příroda nabízí!

14. 5. 2018

Právě nyní nastává období, které je nejvhodnější pro upevnění našeho imunitního systému. Díky příznivému počasí můžeme trávit hodně času na čerstvém vzduchu, hýbat se, a především konzumovat čerstvé sezonní ovoce a zeleninu. Pokud nemáme vlastní zahrádku, vyplatí se nakoupit v tržnici od domácích pěstitelů.

Ve stručnosti se postupně podíváme, jaké neobyčejné poklady, které vypadají tak obyčejně, má pro nás připraveny příroda. Škoda, že na ně mnozí z nás zapomínají. Ale vždycky to lze napravit!  

Ředkvičky
V trávicím ústrojí podporují tvorbu a vylučování žluče, urychlují proces zažívání - to vše vlivem éterických olejů, které jsou v nich obsaženy. Ředkvičky jsou vhodné při nemocech žlučníku, žaludku, jater, a dokonce i průdušek, působí proti rakovině. Jsou močopudné. Jako každá „červená“ zelenina nebo ovoce, blahodárně ovlivňují kardiovaskulární systém. Snižují krevní tlak a významně působí na cévy a srdeční rytmus. Ředkvička chutná na chlebu s máslem, přizdobená zeleninovou natí, vhodná je též do salátů. Je velmi dekorativní na studené pokrmy.

Vyzkoušejte smaženici s vejci. Na oleji lehce osmahneme drobně nakrájenou cibuli nebo pórek. Ředkvičky nakrájíme na drobné kousky a orestujeme s cibulí. Pak přidáme rozšlehaná vejce a můžeme dochutit i dozdobit pažitkou. Směs je výborná na tousty nebo topinky, ale lze k ní jen přikusovat chléb.  

Listový salát
Býval první jarní zeleninou, dnes už není problém koupit jej čerstvý během celého roku v mnoha odrůdách. Výborný je salát ledový. Úprava jakéhokoliv salátu je velmi jednoduchá, proto bychom si ho měli dopřávat často. Obsahuje nejen vitamin C, ale také vitamin B, který má velký význam pro nervový systém – působí na činnost mozku, podporuje paměť, koncentraci a pomáhá při nespavosti. Salát má vysoký obsah kyseliny listové, podporující trávení a činnost jater. Navozuje pohodu a uklidňuje. Na listy salátu nepoužíváme nůž, po umytí je trháme a činíme tak těsně před podáváním, jinak plodina „zhadrovatí“. Abychom zachovali všechny jeho vitaminy a minerály, zalijeme salát kvalitním olejem. Zálivky používáme vychlazené.

Listy salátu jsou vhodným doplňkem denní stravy a rovněž dekorativním prvkem. Ze salátu, nejlépe vyrostlého na vlastní zahrádce či na balkóně, se dá připravit dokonce výborná letní polévka. Uděláme jíšku, zalijeme vodou, přidáme mletý kmín, uvedeme do varu, osolíme, vložíme kousky salátu a necháme jen krátce povařit. Přidáme rozšlehané vejce a polévka je hotová. Do plného talíře nasypeme ještě trochu bazalky. Polévku můžeme zkusit i ve verzi s mlékem či trochou šlehačky. Z hlávkového salátu je též velmi dobrý „špenát“. Připravuje se stejně jako klasický.  

Třešně
Obsahují vitamin C a draslík, který udržuje pravidelný rytmus srdce a čistou pokožku. Preventivně působí proti onemocnění dnou, odvádí z těla toxické látky a čistí ledviny. Mají močopudné účinky a pročišťují celý organismus. Obsahují kyselinu křemičitou, působí na zpevnění vaziva, díky fosforu zklidňují nervovou  soustavu. Málokdo ví, že se listy třešní přidávají do čajových směsí, právě i pro svou  močopudnost. Koupel v odvaru z listí zase zmírňuje revmatické bolesti kloubů. Třešní můžeme sníst libovolné množství, což je skvělé i proto, že obsahují jód, často v organismu nedostatkový. Nejvíc chutnají rovnou ze stromu, pecka vyplivnutá na zem nám připomene dětství, kdy jsme neřešili případné červy a už vůbec ne astronomickou cenu ovoce, kterého byl všude dostatek... Pokud trháme třešní víc najednou, nezapomeňme ponechat stopku, aby nezahnívaly a déle vydržely.  

Rajčata
Už aby byla ona domácí s neodolatelnou chutí i vůní! Povzbuzují chuť k jídlu, upravují zažívání a zabraňují množení choroboplodných bakterií ve střevech. Snižují krevní tlak. Mají příznivý vliv na srdeční a cévní systém včetně zažívacího traktu. Jsou výborným diuretikem. V rajčatech je mnoho antioxidantů, vitamin E, C a betakaroten. Jedna sklenice rajčatové šťávy 3 x denně po dobu 3 - 4 týdnů působí jako prevence před různými nemocemi a před nachlazením. Jsou považována též jako prevence rakoviny. Éterické oleje pomáhají při tvorbě žluči a urychlují zažívací proces. Rajčata jsou vhodná při léčbě žaludečních, žlučníkových i průduškových problémů. V jídelníčku jsou nezastupitelnou součástí salátů, poslouží jako příloha a dekorace pro slavnostní pohoštění.

Mnozí z nás jistě znají výborné marmelády, kečupy, čatní spolu s paprikou jsou vynikajícím labužnickým doplňkem jídelníčku. Rajská jablíčka jsou po vydlabání také vhodná na plnění za syrova různými sýry, pikantními, tvarohovými či rybími pomazánkami. Též je můžeme zapékat s masovou nádivkou, s brambory nebo těstovinami. Záleží jen na fantazii. Dají se i nakládat – například drobná rajčata (nesmí být přezrálá, změkla by), plníme do sklenic bez jakéhokoliv nálevu. Sklenice dobře uzavřeme a sterilujeme při osmdesáti stupních po dobu 20 minut. Zůstane jim původní chuť a pestré využití.

zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.